"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jubileumi ünnep a Diósgyőri Várban

Jubileumi ünnep a Diósgyőri Várban

Az Országos Erdészeti Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából 2016. május 26-án ünnepi rendezvényt tartott a Miskolci Helyi Csoport a nemrég felújított Diósgyőri Várban 99 fő részvételével. Az ünnepi rendezvényt Zay Adorján, a Miskolci HCs elnöke, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

A program első felében a résztvevők két csoportban jelmezes animátorok tárlatvezetése során ismerkedhettek meg Diósgyőr fénykorával, a 14. századi királyi székhellyel. A tárlatvezetést követően a vár lovagtermében előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. Dr. Lovász Emese történész Kőhalom most vár áll ott... című előadásában mutatta be a Diósgyőri Vár feltárásának, romkonzerválásának és rekonstrukciójának történetét.

Tajnai Róbert tagtársunk a diósgyőri koronauradalom erdőségeinek múltjáról tartott előadásában szó esett a Bükk hegység keletkezéséről, a Nagy Lajos király korabeli vadászatokról, valamint az 1514-től „koronajószágnak” számító diósgyőri uradalom jelentőségének változásáról a történelem folyamán.

Bózsó Gyula tagtársunk előadásában a diósgyőri koronauradalom erdőségeinek jelenét ismertette.  Összehasonlította a koronauradalom egykori és mai szervezeti felépítését. Bemutatta a terület közjóléti szerepét és az az elmúlt évek közjóléti fejlesztései kapcsán az előadó méltán nevezte napjainkat a közjólét aranykorának.

Hornyánszky Antal Bedő-díjas tagtársunk ismertette a Miskolci Helyi Csoport történetét az alapítástól a II. világháborút követő többszöri átszervezéseken keresztül napjainkig. Az előadás kitért a helyi tisztségviselők és az egyesület országos szerveiben tisztséget vállaló, valamint az egyesületi kitüntetésekben részesült tagtársak bemutatására. Részletesen szó esett az elmúlt 60 évben a helyi csoport által – az erdőgazdálkodás fejlődésével, az erdészetpolitikai irányvonalakkal összhangban – szervezett előadásokról, rendezvényekről.

Az előadásokat követően az Erdészeti Lapokban 1867–2015 között megjelent helyi vonatkozású cikkekből, képekből – Bányai Péter titkár által – készített összeállítást tekinthették meg a résztvevők.

A teljes részetességű beszámoló az egyesületi rendezvényről az Erdészeti Lapok következő, szeptemberi lapszámában lesz olvasható. 

Forrás: OEE Miskolci HCs

Szerző: Bányai Péter

Fotók: Tóth Zoltán

Hírszerkesztő: Nagy László