"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kaán Károlyra emlékeztek szülővárosában

Kaán Károlyra emlékeztek szülővárosában

Kaán Károly halálának 75. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Helyi Csoportja, illetve a Zalaerdő Zrt. a neves erdőmérnök mellszobránál. Az ünnepség részeként Rosta Gyula vezérigazgató és Varga Attila, az egyesület helyi csoportjának titkára koszorút helyezett el a szobor talapzatánál.

Kaán Károly életútját dr. Baráth László erdőmérnök idézte fel: – Hetvenöt évvel ezelőtt, 1941. január 28-án, egy borongós, hideg, téli napon pótolhatatlan veszteség érte a magyar erdészetet, egyben a nemzetgazdaságot és a hazai tudományos életet. Elhunyt Kaán Károly erdőmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Földművelődésügyi Minisztérium nyugalmazott államtitkára, a XX. század első négy évtizedének legjelentősebb magyar erdészpolitikusa, az Alföld fásításának lánglelkű apostola, a magyar természetvédelem megteremtője, s nem utolsó sorban máig egyik legjelentősebb erdészeti szakírónk – kezdte beszédét Baráth László.

Majd így folytatta: – Kaán Károly a kiegyezés évében, 1867-ben született városunkban, Nagykanizsán, ezért úgy vélem, nekünk zalai erdészeknek, s a zalai erdészetben dolgozóknak külön is megtisztelő kötelességünk, hogy emlékét ápoljuk. Miután felidézte Kaán Károly nagy ívű, érdemdús életútjának főbb állomásait, momentumait, hangsúlyozta: – Kaán Károly már betegen, életének utolsó percéig dolgozott. 1940. január 30-án előadást kellett volna tartania Budapesten a Természetvédelmi Társulat közönsége előtt. Előadásának írásos anyagát azonban nagy megrendülés közepette egy minisztériumi kollégája mondta el, mert Kaán Károly előtte két nappal, január 28 meghalt. Ebben a valóban utolsó írásában – tervezett előadásában – a magyar ifjúságban látta a természetvédelem nagy ügyének letéteményesét. Mintegy testamentumként hagyta örökül szavait „Mielőtt pedig befejezvén előadásomat, reámutatni kívánok arra, hogy amint más nemzetek, mi is csak úgy érhetünk el eredményeket a természetvédelem terén, ha ifjúságunkkal megkedveltetjük a természetet. Ha arra neveljük a fiatalságot, hogy szeresse a természet alkotásait. Ha kifejlesztjük érzékét a természeti táj szépsége iránt és a természeti emlékek megbecsülésére tanítjuk a fiatal nemzedéket.”

Kaán Károly kivételes szakmai kvalitásain és rendíthetetlen hivatástudatán túl, egész nemzetben gondolkodó, elveihez, eszményeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó, igazi hazafi volt, aki minden gondolatával, tettével – nemzetéért érzett felelősséggel és kötelességtudattal – hazája boldogulását kívánta szolgálni. Munkásságának elévülhetetlen értékeit 2012-ben Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

Megemlékezését dr. Mihályi Zoltánnak, az Országos Erdészeti Egyesület egykori titkárának, az Erdészeti Lapok 1940. februári számából idézett mondatával fejezte be az erdőmérnök: „Adja a Magyarok Istene, hogy Kaán Károly dús örökségével mindig a magyar erdőgazdaság javára sáfárkodjanak utódai, Széchenyi intelmének szellemében: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jövő!”

Forrás: Kanizsa Hetilap

Szerző: B.E.

Fotók: Kanizsa Hetilap

Hírszerkesztő: Nagy László