"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A KEFAG Zrt. vendége volt a Megújuló Energia Szakosztály

A KEFAG Zrt. vendége volt a Megújuló Energia Szakosztály

A KEFAG Zrt. 2015. május 22-én szakmai programon látta vendégül az Országos Erdészeti Egyesület Megújuló Energia Szakosztályát.

A részvénytársaság vezetőségének célja, hogy a kedvezőtlen termőhelyeken található gyenge minőségű erdőállományainkban a fenntarthatóság maximális figyelembevételével a legmagasabb értékkihozatalt érje el. Ehhez kapcsolódik szorosan a vágásterületen visszamaradt apadék, valamint a teljes talajelőkészítésnél keletkező tuskó energetikai biomasszaként történő hasznosítása. A nálunk kialakult gyakorlatot mutattuk be az érdeklődő szakosztálytagoknak.

Sulyok Ferenc vezérigazgató megnyitóját követően, délelőtt a Császártöltési Erdészet területén tartott terepi bemutatón véghasználat utáni kézi felkészítést követő aprítás folyamatát tekintettük meg. A délután folyamán az ÖKOPAL Raklap Üzem területén a különböző apríték fajtákkal ismerkedhettek meg a szakmai nap résztvevői, valamint megtekintették az üzem két darab biomasszával üzemeltetett kazánját, amelyekkel a faanyag hőkezeléséhez/szárításához szükséges technológiai hőt állítják elő.

A délután folytatódó terepi programunk során a Dél-Kiskunsági Erdészethez látogattunk el vendégeinkkel. A Kelebia 17 E és F erdőrészlet területén a tuskókiemelést követő tuskóhasznosítás egyik módját mutattuk be. Ebben a munkarendszerben a tuskó a területen kerül „előtörésre”, majd ezt követően egy csillagrostával homokmentesítésre. A keletkezett anyagot egy időjárás biztos rakodóra kiszállítják, és itt történik meg a végleges aprítás. Ezen a módon, a területen nem kerül a tuskóval együtt összetolásra a humuszréteg egy része, valamint nem keletkeznek a hozami terület 5-8 %-át elfoglaló tuskópászták.

A munkafázisok állomásainak végigjárása után elbúcsúztunk vendégeinktől, akik reméljük, átfogó képet kaptak a nálunk folyó munka nehézségeiről, eredményeiről.

További képek az Egyesületi események képgalériában érhetőek el a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: KEFAG Zrt.

Szerző: Csofcsics László

Fotók: KEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László