"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kopjafát avattak az első kaszói Vándorgyűlés emlékére

Kopjafát avattak az első kaszói Vándorgyűlés emlékére

Első alkalommal adott helyet Kaszó az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének, amely emlékére kopjafát avattak fel. „Kaszó számára ez a most felállított kopjafa egy olyan büszkeség, mely emléket állít a mai Vándorgyűlésnek és szótlanságával, mozdulatlanságával megmutatja az erdész szakma dicső múltját.” – mondta Bitay Márton a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Az Országos Erdészeti Egyesület évente tartott Vándorgyűlései a hazai erdőgazdálkodás legnagyobb seregszemléjének számítanak. Az 1866-os megalakulása óta most először adott otthont a magyar erdésztársadalom legnagyobb találkozójának Kaszó.

A pénteki ünnepélyes eseményen Bitay Márton államtitkár beszédében hozzátette, hogy Kaszó méltán érdemelte ki a „Somogy zöld szíve” elnevezést kiterjedt erdeivel, Európa-szerte híres vadállományával, valamint a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta-tavával. „Úgy gondolom, hogy ilyenkor illik megállni egy kicsit, és visszagondolni azokra a valaha élt erdész szakemberekre, akiknek munkája és elhivatottsága nélkül, mi sem lehetnénk itt a mai napon.” – hangsúlyozta az agrártárca államtitkára.Magyarország 90 év alatt megduplázta erdőterületét, így az országban mintegy 2 millió hektár erdő van, ami az ország területének több mint 20 százalékát teszi ki – emelte ki az államtitkár.

A Kárpát-medence összes tájáról érkező 500-700 látogató minden évben az ország más-más tájegységében vesz részt terepi szakmai programokon. A Kaszón tartott két napos rendezvény első napján került sor az Egyesület ünnepi közgyűlésére, ahol ünnepi beszédek mellett átadták az ágazat rangos elismerésének számító egyesületi kitüntetéseket.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László