"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Északerdő Zrt. Lilla-napi különvonatával a lillafüredi OMBKE Bálra

Az Északerdő Zrt. Lilla-napi különvonatával a lillafüredi OMBKE Bálra

A KEFAG Zrt. által is szponzorált kecskeméti Erdészbál néhány résztvevője, bányász-kohász baráti körének meghívását elfogadva idén is részt vett a hagyományos lillafüredi Palota Szállóbeli, kezdetekben Bányász, majd később OMBKE Bálon. Voltak olyan évek, amikor ezt a bálat megelőző estén, az Északerdő Zrt. szervezésében, itt is erdészbál öregbítette a farsangi bálak hírnevét.

Kollégáink, partnereikkel együtt már február 21-én korán reggel indultak Kecskemétről, hogy az erre a napra a Lillafüredi Állami Erdei Vasút munkatársai által szervezett Lilla-napi vonatozás eseményeiről se maradjanak le.

A Palota Szállóban történt elhelyezkedést követően a helyi 15-ös busz segítségével értük utol a már vonattal megérkezett csapatot. Találkozó helyünk az ómassai Vadász Kocsma különterme volt, amely a miskolci egyetemi diákságnak és a helyi erdészeknek és a csipkéskúti lótenyésztőknek is kedvenc találkozó helye, valamint a bánkúti síterepeket a nap végén elhagyó lesiklóknak is, akik innen már busszal térnek vissza Miskolcra.

Ezt követően Garadnára értünk és közben a tavaly decemberi jégkárt szenvedet erdőket figyeltük és testközelből láttuk a kárenyhítő munkák mostani állását és a még hátralévő, több évre is munkát adó feladatokat. Garadnán a LÁÉV végállomásán a Mókus Odu Büfé előtt találkoztunk vendéglátóinkkal.

Mátrai Imre a LÁEV igazgatója az állomásépületen lévő szemléltető táblákkal is segítve adott tájékoztatást a több éve tartó fejlesztő munkájukról, majd a programjukhoz kapcsolódóan mi is részt vettünk a farsangi disznóvágás ünnepi ceremóniájában a többi résztvevővel együtt. Ezt követően vonatra szállva jó hangulatban zakatoltunk lefelé Lillafüredre, ahol a vasútállomáson meglepetésünkre és még nagyobb örömünkre ismét Mátrai Imre igazgató úr várt, aki felfigyelve kecskeméti létünkre, bemutatta az egyébként akkor éppen zárva tartó, az egykori állomás épületből kialakított múzeumot, melyben, a gyűjtemény részeként, a Kecskeméti Gazdasági Vasút egyik selejtezésre ítélt diesel mozdonyának szépen felújított vezető fülkéje is el van helyezve.

A látottak és hallottak alapján csak gratulálni tudunk az Északerdő Zrt és a LÁEV vezetésének a tematikus kiállításhoz és ahhoz a kitartó, a nehézségeket mindezidáig leküzdő munkához, mely során egy országosan is kiemelkedő szakmai-turisztikai egységet hoztak létre beleértve az első hazai tervezésű és gyártású „hibrid üzemű„ vontató mozdonyt is, melynek azóta már párja is van az Egererdő Zrt területén.

Az OMBKE bál hívogató fényeire és a társaságunkban lévő hölgyek gyengéd unszolására léptünk be hazánk talán egyik legszebb szállodájának feldíszített báltermeibe és asztalunkat elfoglalva, barátainkat lépten-nyomon felkeresve és üdvözölve töltöttük el a hajnalig rendelkezésünkre álló kevés időt.

Forrás: OEE Kecskeméti Helyi Csoport

Szerző: Dánfy László Andor,Bognár Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László