"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Madárcseresznyétől a kocsányos tölgyig - Könyvajánló

Madárcseresznyétől a kocsányos tölgyig - Könyvajánló

Az ismertetésre kerülő mű alkotójának neve ismerősen csenghet, hiszen négy évtizede a környezeti nevelés meghatározó alakja, számos szakcikk és ismeretterjesztő könyv szerzője, tanulmányi versenyek aktív résztvevője, vagy, ahogy ő magát nevezi, szíve szerint erdőpedagógus.

Az 1996-ban indult Év fája mozgalom keretében tavaly választottuk épp a huszadikat, s ezt az alkalmat használta fel dr. Nádai Magda arra, hogy az elmúlt két évtized év fáiról kötetet állítson össze. A fajokkal kapcsolatban nem szabványszerű, előre meghatározott szempontok szerinti ismertetést kapunk, hanem a szerző elsősorban a velük kapcsolatos érdekességeket gyűjtötte össze, szedte csokorba.

Így a névfejtegetés, rokon fajok kövületeinek bemutatása, jellemző rovarfajok, betegségek, népi hiedelmek, gyógyító hatás ugyanúgy részletezésre kerül, mint a famatuzsálemek, az év fái faanyagából készült fafaragványok, ételek, italok bemutatása, s így minden fafaj esetében egy színes kavalkád állt össze.

A kötetet sok szépirodalmi alkotásból vett idézet, s még több fénykép illusztrálja, teszi élvezetessé. Dicséretes, hogy a könyv megjelentetését valamennyi állami erdészeti részvénytársaságunk és nemzeti park igazgatóságunk szívügyének érezte, s költségeinek fedezetéhez hozzájárult. A kötet az Erdők nemzetközi napja alkalmából március 21-ére látott napvilágot, s az állami erdőgazdaságok turisztikai obejktumaiban, erdei iskoláiban szerezhető be.

Nádai Magda könyve elsősorban a tanulóifjúságnak készült, de bárki kézbe veszi, legyen az éppen erdész, kertész vagy biológus végzettségű, talál benne érdekességeket, csemegéket, ami miatt nehéz lesz e kötetet letenni.

Forrás: Év Fája Kuratórium

Szerző: Dr. Bartha Dénes

Fotók: Bafila Kft.

Hírszerkesztő: Nagy László