"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Életem, családom, pályafutásom

Életem, családom, pályafutásom

2015. január 30-án az OEE Erdészettörténeti Szakosztály ülésén, a Wagner Károly Szakkönyvtárban mutatta be az Egyesület a legújabb kiadványát, a Madas András emlékiratait feldolgozó könyvsorozat első kötetét, mely "Életem, családom, pályafutásom" címmel jelent meg az OEE gondozásában. A több részesre tervezett kiadványsorozat az Erdészettörténeti Közlemények 90. köteteként jelent meg, dr. Oroszi Sándor szerkesztésében.

Madas András vasokleveles, Bedő-djías erdőmérnök, az MTA doktora, miniszterhelyettes, az Egyesület elnöke, Tiszteletbeli Tagja, majd 2003-tól egyedüliként Tiszteletbeli Örökös Elnökének élete olyan szorosan összefonódott a magyar erdészet történetével, olyan nagy korszakoknak volt tanúja és alakítója, hogy visszaemlékezései méltán nagy érdeklődésre tartanak számot.

Az életút közreadásának megvalósításához járultak hozzá a Madas-család leszármazottai, akik rendelkezésre bocsátották az eredeti kéziratanyagokat, dokumentációkat, levelezéseket, feljegyzéseket és fényképeket. Emellett aktív munkával segítették a szerkesztő nem könnyű feladatát, amelyért külön köszönet illeti a könyvbemutatón is felszólaló családtagokat, Madas Katalint és Madas Annát.

Az első kötet oldalain a gyeremekkori élmények, a pályaválasztás körülményei, a gazdag életút kezdő lépései elevenednek fel, míg a tervezett második rész már a szakmai életút kiteljesedését, az aktív egyesületi munkát mutatja majd be.

A könyvet Lomniczi Gergely főtitkár méltatta, majd a Madas család képviselői mondták el személyes gondolataikat a kötet megjelenése kapcsán. Dr. Oroszi Sándor a szerkesztés feladatairól, a kézirat anyagok rendszerezéséről, a sok kihívást rejtő sajtó alá rendezés idő- és energiaigényes munkájáról beszélt. Kiss Csaba a számos fényképet is tartalmazó mű archív képeinek digitális feldolgozását ismertette.

A rendezvény második részében Dr. Sárvári János a Könyvtárunk utóbbi időszakban megvalósult nagy léptékű fejlesztéseit tárta a hallgatóság el, míg Nagy László főszerkesztő, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa, mint szerkesztő, az erdőgazdaság által kiadott és tavaly októberben megjelent "Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny" című hiánypótló ismeretterjesztő tájmonográfiát mutatta be.

További képek a rendezvényről az Egyesületi események galériában érhetőek el.

A Madas András emlékiratok első kötete az OEE Titkárságán keresztül vásárolható meg, 2500 Ft-os áron.

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Szakács László