"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

2015. szeptember 26-27-én a Gyula - Városerdő ad otthont a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című rendezvénynek. A program a Délalföldi Erdészeti Zrt-vel (DALERD Zrt.) együttműködve az Erdők Hete regionális, térségi nyitórendezvénye is egyben.

A 12 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár három éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészetek és az erdők közös erejével az ország különböző régióiba országos rendezvénnyé válva. A „Muzsikál az erdő” támogatja az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére létre jött „Élő Bolygónk” klíma-kampályt. A rendezvényen megjelennek az „Élő Bolygó” munkatársai, hogy a résztvevőkkel megismertessék a fenntarthatóságért folytatott kampány fontosságát.

A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt a Fekete - Körös partján is. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására.

A két napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogatnak színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. A klasszikus zenei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő”. A kórustalálkozón az érdeklődők meghallgathatják a gyulai Erkel Ferenc Kamarakórus, a sarkadi Kónya Kórus és a kecskeméti megyei Príma Díjas Aurin leánykar előadását. Kamarazenét a gyöngyösi Musica Mansueta Kamarazenekar biztosítja, a lombkorona árnyékában rendkívül jól érvényesülő fúvószenét az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Corpus Harsona Quartett képviseli.

Nem marad el a népzene, népművészet bemutatása sem. Szokolay Dongó Balázs, aki évek óta fellépője a „Muzsikál az erdő” rendezvényeknek Fábri Gézával az erdei koncerttér lehetőségeit kihasználva ősi, lelkünket mélyen megérintő dallamokat ad elő dudán, furulyán és kobozon. A Harrukern Néptáncegyüttes és az Őszi Csalogató Néptáncegyüttes vérpezsdítő magyar táncokat mutat be a Kárpát-medence népzene kincséből válogatva. Petruska András előadása példát mutat arra, hogyan hathat megtermékenyítő módon a magyar népzene a gitár játékra.

A „Muzsikál az erdő” minél szélesebb rétegekhez igyekszik eljuttatni az ismeretterjesztő gondolatokat. Rendezvényünkön előadást tart Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója, az erdészeti tudományos élet neves képviselője „A világ erdei – az erdők világa” címmel.

Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal. A sportolni vágyók részt vehetnek erdei tájfutóversenyen, kerékpártúrán, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe. Amennyiben az időjárás tiszta égbolttal ajándékozza meg a rendezvényt, csillagászok útmutatása mellett csodálhatjuk a csillagos égboltot a Körös partján.

A programok összművészeti jellegére jellemzően kiemelkedő képzőművészeti esemény részesei lehetnek az érdeklődők. Az Erdei Kápolnánál felavatásra kerül Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás című emlékplakettje. Verseket mond Vasvári Csaba színművész, a szarvasi Vajda Péter Színjátszó Csoport erdei színdarabbal készül, a „Muzsikál az erdő” Fotópályázatának helyezett képeiből és a Székely Aladár Fotóklub válogatásából fotókiállítás nyílik a rendezvényen.

A nap zárásaként tábortűz mellett alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra. Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényre.

További információk és programterv az OEE Eseménynaptárában olvasható, a szövegkapcsolóra kattintva.

Hiszen tudják:

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Forrás: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Fotók: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Hírszerkesztő: Nagy László