"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult helyszíneken várja közönségét a Muzsikál az erdő

Megújult helyszíneken várja közönségét a Muzsikál az erdő

Megújult hely­szí­ne­ken, töb­bek kö­zött Galyatetőn és a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely tér­sé­gé­ben vár­ja kö­zön­sé­gét idén a Muzsikál az er­dő – Mátrai Művészeti Napok jú­ni­us 27. és jú­li­us 5. kö­zött.

A budapesti Operaházban megtartott hagyományos sajtótájékoztatón megjelent újságírókat a felvezető vadászkürt érces hangjainak elülte után a rendezvénysorozat egyik főtámogatója képviseletében Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára köszöntötte. Em­lé­kez­te­tett ar­ra, hogy a két mil­lió hek­tár területi kiterjedésű ma­gyar­or­szá­gi er­dők az utób­bi idő­ben egy­re ked­vel­tebb tu­risz­ti­kai cél­pont­tá vál­tak: az évi 40-50 mil­lió lá­to­ga­tói nap­pal a Balaton-régióval ve­tek­szik nép­sze­rű­sé­gük.

 

Szabó Lajos er­dő­mér­nök, fő­szer­ve­ző a fesz­ti­vál hét­fői bu­da­pes­ti saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­ján el­mond­ta: az idén 12. al­ka­lom­mal meg­ren­de­zett in­gye­nes össz­mű­vé­sze­ti prog­ram­so­ro­za­ton olyan ze­né­szek, il­let­ve együt­te­sek lép­nek fel, mint a Muzsikás, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Pál István Szalonna, a Dűvő Zenekar, a Cimbaliband, Orosz Zoltán, Illényi Katica, va­la­mint a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Ménesi Gergely ve­zény­le­té­vel és az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté ve­zény­le­té­vel. Koncertet ad­nak a Virtuózok részt­ve­vői is. Újra je­len lesz a fesz­ti­vál ré­gi párt­fo­gó­ja, Jókai Anna; az író­nő ez­út­tal is el­vál­lal­ta a Muzsikál az er­dő iro­dal­mi pá­lyá­za­tá­nak zsű­ri­el­nö­ki tiszt­sé­gét. Előadást tart má­sok mel­lett Agócs Gergely nép­ze­nész, nép­ze­ne­ku­ta­tó és Turi Attila épí­tész is – so­rol­ta a fő­szer­ve­ző.

Szabó Lajos el­mon­dta, hogy a Muzsikál az er­dő fő cél­ja az er­dő, a ze­ne, a mű­vé­szet ere­jé­vel egy kör­nye­zet­tu­da­to­sabb, fenn­tart­ha­tóbb élet­mód fe­lé for­dí­ta­ni az em­be­re­ket. Ennek je­gyé­ben a klasszi­kus ze­nei és nép­ze­nei kon­cer­tek mel­lett szak­ve­ze­té­ses er­dei sé­ták, is­me­ret­ter­jesz­tő elő­adá­sok, kép­ző­mű­vé­sze­ti ki­ál­lí­tá­sok, er­dei sport­ren­dez­vé­nyek, fa­lu­si ven­dég­lá­tás, he­lyi ter­mé­kek, gye­rek­prog­ra­mok vár­ják az ér­dek­lő­dő­ket, akik a fenn­tart­ha­tó gaz­dál­ko­dás pél­dá­i­val is meg­is­mer­ked­het­nek. A szer­ve­zők idén négy pá­lyá­za­tot is hir­det­tek: az iro­dal­mi mel­lett kép­ző­mű­vé­sze­ti al­ko­tá­so­kat, fo­tó­kat és gyer­mek­raj­zo­kat vár­nak. A Mátrai Művészeti Napok 9 fő hely­szí­ne kö­zött idén az új tu­ris­ta­köz­pont­tal és fel­újí­tott ki­lá­tó­val gaz­da­go­dott Galyatető, va­la­mint a je­len­tős fej­lesz­té­sen át­esett Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely kör­nyé­ke is vár­ja a kö­zön­sé­get – emel­te ki Szabó Lajos.

 

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát ve­ze­tő kar­mes­ter, Ménesi Gergely, aki több mint 10 éve ré­sze­se a ren­dez­vény­nek, el­ső­sor­ban a fesz­ti­vál ol­dott­sá­gát emel­te ki, amely­nek kö­szön­he­tő­en a prog­ra­mok nem­csak a hall­ga­tók­nak, ha­nem a mu­zsi­ku­sok­nak is tes­ti-lel­ki fel­töl­tő­dést nyúj­ta­nak.

Szabó Lajos ki­tért ar­ra is, hogy a Prima-díjas Muzsikál az er­dő az utób­bi idő­ben or­szág­já­ró ren­dez­vénnyé nőt­te ki ma­gát, be­mu­tat­koz­tak már Kecskemét és Székesfehérvár kör­nyé­kén, idén au­gusz­tus­ban pe­dig Miskolc, majd szep­tem­ber vé­gén Gyula tér­sé­gé­be is el­lá­to­gat­nak.

További képek az Egyesületi események képgalériában tekinthetőek meg.

Forrás: MTI, OEE

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László