"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagy érdeklődés mellett kezdődött a „Muzsikál az erdő” programsorozat

Nagy érdeklődés mellett kezdődött a „Muzsikál az erdő” programsorozat

A 2014. június 28-án kezdődő 9 napos 9 helyszínen zajló összművészeti rendezvénysorozat óriási érdeklődésnek örvend. A klasszikus és népzenei koncert helyszíneit alkalmanként 3-400 fős zenét, kultúrát és erdőt szerető közönség látogatta meg.

Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvény első napját, gyönyörű napsütéses enyhe szellős nyári időben tehettek az érdeklődők szakvezetéses, közel 3 kilométeres erdei sétát Szabó Lajos erdőmérnök vezetésével Kozárdon, az erdei koncert helyszínére a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben. A résztvevők jelentős része a túra résztvevőjeként közelítette meg a koncert helyszínét. Zenetörténeti különlegességnek volt a tanúja a kozárdi andezit bányába érkező közönség: az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté, a Magyar Állami Operaház karigazgatójának a vezényletével lépett fel.

A hajdani bányaterület sajátos amfiteátrumként adott helyet a koncertnek, a közönség rendhagyó módon foglalt helyet, körbe vette a zenekart, ültek a fűben, sőt voltak, akik a fákon foglaltak helyet, birtokba vették a bánya meredek lépcsőrendszerét. A koncerten a klasszikus zeneművek közül kakukkot, madárcsicsergést megidéző darabokat hallhattak, amelyhez az erdő madarai is csatlakoztak spontán énekükkel. Újra bebizonyosodott, hogy Mozart, Strauss, Mendelson iheletet merített a természet hangjaiból és műveik új fényben, sajátos értelmezésben hangzanak az erdei környezetben.

Az erdei koncertet követően Kozárdon a Csárda udvarán a Fölszállott a Páván is kiemelkedően szereplő Nógrád néptáncegyüttes elemi erővel idézte meg a palóc hagyományokat, zenekincset. Fellépésük végeztével táncba hívták a közönség tagjait, fergeteges hangulatú táncházba torkollott az este.

Kozárdon a helyi étkek kedvelői is találtak különlegességeket: kóstolhattak szürkemarha gulyást, mangalica sültet és szalonnát. Sőt meglátogatták a falu egyik büszkeségét, a helyi mangalicafarmot. Bemutatkoztak a helyi termelők készműves termékeikkel.

Az igényes gyermekprogramok immár elmaradhatatlan részét képezik a „Muzsikál az erdő” rendezvényeinek. Kozárdon a Madzag Bábegyüttes Ludas Matyi előadása a gyerekek számára és a felnőtteknek egyaránt maradandó és szórakoztató élményt nyújtott. A Bábika Játszóház egész nap várta népi kézműves játékaival a gyermekeket.

Arra bíztatunk mindenki, hogy vegyenek részt a „Muzsikál az erdő” további rendezvényhelyszínein. Július 6-ig más-más helyszíneken jelentkezünk a testet-lelket feltöltő programjainkkal. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

Forrás: A „Muzsikál az erdő” szervezői

Fotók: ME

Hírszerkesztő: Nagy László