"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A népi erdőhasználat története

A népi erdőhasználat története

Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató előadásával köszöntötte a tavaszt a Baranya megyei Helyi Csoport. A másfél órás előadásban végigkövethettük Magyarország és különösen Baranya megye erdőgazdálkodását, melyet a népi hagyományok, a társadalmi szerveződések és a piaci igények is igen jelentős mértékben befolyásoltak.

Kezdetben a tagolt birtokrendszeren nyugvó „sokoldalú önellátó gazdálkodás” volt jellemző országunkban. Alapvetően a közös használat valósult meg, a haszonvételre a közösség minden tagjának lehetősége volt, így mindenki részesedett javakból.

Erre a közös vagyonra alapozva a 18. század közepétől Mária Terézia urbáriális törvényének hatására egyre nagyobb birtokrendszerek alakultak ki. A korábban 5% körüli földesúri erdőtulajdon a század végére elérte a 40%-ot. Ez a tendencia volt jellemző egészen a II. világháború utáni államosításig, amelynek konkrét hatásairól idő hiányában már nem esett szó.

Köszönet illeti Berci bátyánkat a nagyszerű és igen átfogó előadásért és dr. Tóth Aladárt, Ali bátyánkat, aki „becserkészte” az előadót. Várjuk a következő alkalmat, hogy múltunk újabb részleteit tárhassa fel előttünk.

Forrás: OEE Baranya megyei HCs

Szerző: Kincses Miklós

Fotók: Guba Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László