"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács civil szervezeti delegáltjának válaszották az OEE Főtitkárát

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács civil szervezeti delegáltjának válaszották az OEE Főtitkárát

Megválasztották a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) civil szervezeteinek delegáltjait - tájékoztatott a testület titkársága hétfőn.

A 32 tagú tanács tagjainak negyedét társadalmi szervezetek jelölhetik. Két-két tagot delegálhatnak a szociális és egészségügyi, a réteg- és korosztályi, az oktatási és kulturális, valamint a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek.

A nyolc civil delegáltból hatot választottak meg pénteken, a szociális és egészségügyi, az oktatási és kulturális, valamint a réteg- és korosztályi civil szervezetek képviselőit. A közlemény szerint négyévente az NFFT titkársága rendez civil szervezeti delegált választást, mivel ezeknek a szervezeteknek nincs olyan országos szerveződése, amely a két-két tanácstagot megválasztani és delegálni tudná a testületbe.

A választási folyamat másfél hónapja kezdődött, 160 civil szervezet jelentkezett a tanácsba. A választási folyamatba való bejelentkezés önkéntes, és bármelyik, az érintett területeken tevékenykedő országos hatáskörű civil szervezetnek lehetősége volt regisztrálni magát.

A szociális és egészségügyi civil szervezetek Cser Ágnest (Hetedik Szövetség) és Nékám Lajos Kristófot (Magyar Allergia Szövetség), az oktatási és kulturális szervezetek Lomniczi Gergelyt (Országos Erdészeti Egyesület) és Molnár Zoltánt (Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége), a réteg- és korosztályi társadalmi szervezetek pedig Jakus Lászlót (Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület) és Németh Gergelyt (Magyar Prevenciós Alapítvány) választották.

A megválasztott tanácstagok mandátuma négy évre szól. Díjazást nem kapnak, de a tanács érdekében végzett tevékenységekkel kapcsolatban költségtérítésre jogosultak. A természet- és környezetvédelmi szervezetek delegáltjaikat saját eljárási rendjük szerint, éves országos találkozójukon választják meg.

Az Országgyűlés 2007-ben döntött a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács létrehozásáról, amely a fenntartható fejlődés kérdéskörében egyeztető, véleményező, javaslattevő testület. Feladata a fenntartható fejlődés ágazatokon átnyúló, horizontális vizsgálata.

A 32 tagú tanácsban képviselettel rendelkeznek a gazdasági érdekképviseleti szervezetek, a szakszervezetek, az egyházak, a társadalmi, civil szervezetek, a tudomány és felsőoktatás intézményei, a nemzetiségek, a parlamenti frakciók és a kormány is. A tanács élén az Országgyűlés mindenkori elnöke áll.

Forrás: hirado.hu, MTI

Fotók: NFTT

Hírszerkesztő: Nagy László