"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megjelent az Erdészeti Lapok első nyári lapszáma!

Megjelent az Erdészeti Lapok első nyári lapszáma!

A Magyar Posta e hét végén megkezdte az Erdészeti Lapok 2015. évi júniusi lapszámának a terjesztését, így az első nyári lapszám várhatóan napokon belül az egyesületi tagtársak és az előfizetők postládáiba kerül.

A júniusi lapszám vezércikkében interjút olvashatunk Áder János köztársasági elnökkel, "Büszkék lehetünk a magyar erdészekre" címmel.

A lapszám további tartalmában Dr. Kovács Eszter, Dr. Harangozó Gábor, Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna és Csépányi Péter az erdők ökoszisztéma szolgáltatásai alapján meghatározott erdőértékelés szempontrendszerének alapjait  mutatják be. Az erdők felmérésében, térképezésében új szakmai fogalomként jelentkezik az erdészeti távérzékelés, melyet Pataki Zsolt geoinformatikus segítségével most kezdődő cikksorozatunkban igyekszünk részletesen körüljárni. Az Erdészeti Kutatóintézetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) Bécsben tartott konferenciát, az "Erdő mint a biogazdaság alapja" címmel. Nemzetközi ágazati hírek rovatunkban Gerely Ferenc referálásának segítségével számolunk be a szakmai tanácskozás legfrissebb eredményeiről. Közgyűlést tartott a MEGOSZ, melyről dr. Sárvári János ügyvezető elnök Luzsi József elnöki beszámolójából idéz fel néhány fontos gondolatot. Disputa rovatunkban Buzás Zoltán a mező-, talaj- és közútvédő fásításokra, mint az agrárerdészeti rendszerek fontos elemére hívja fel szakmai gondolataival a figyelmet. Az Év Fája cikksorozatunk a kocsányos tölgy kórokozóit mutatja be, prof. dr. Szabó Ilona segítségével. Az Erdőmérnöki Kar hallgatói csapat kiváló harmadik helyezést ért el a hagyományos csehországi Erdészeti Európa-bajnokságon, melyről a csapattagok közölnek tudósítást.

Egyesületi élet rovatunkban elsőként a májusban Vas megyében, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezésében megrendezett Erdésznők Országos Találkozójáról olvashatunk, a vasi és zalai erdészek hagyományos szakmai találkozója és a Nagykanizsai Helyi Csoport szakmai napjának beszámolója mellett. In memoriam rovatunkban dr. Illyés Benjamin Perlaki Ferencre emlékezik.

A júniusi lapszám a hagyományos terjedelemben, összesen 32 oldalon nyújt gazdag tartalmú szakmai és egyesületi olvasnivalót. További előzetes részletek a lapozható elektronikus tartalomajánló segítségével, a fenti képre kattintva érhetőek el, pdf. formátumban.  

Forrás: OEE/Erdészeti Lapok Szerkesztőség

Szerző: Nagy László főszerkesztő

Fotók: Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László