"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Emléktábla avatás az OEE alapításának helyszínén - képgaléria, videó!

Emléktábla avatás az OEE alapításának helyszínén - képgaléria, videó!

1866. december 9-én tartotta alakuló közgyűlését Pesten a Magyar Erdészeti Egylet az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) székházában, mely Széchenyi István javaslatára a "Közteleknek" elnevezett területen állt. Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulójára hirdetett jubileumi év keretében, november 25-én gyűltek össze a volt OMGE székház épületénél, a mai Köztelek utcában, a jelenkori egyesületi tagok, hogy emléktábla elhelyezésével tisztelegjenek a másfél évszázaddal ezelőtti események színhelyén.

Az avatási ünnepségen Zambó Péter elnök tartott elsőként köszöntőt. Beszéde elején emlékeztetett: "Mostani rendezvényünk kicsit megbújik a nagyobb nyilvánossággal zajló jubileumi programok sorában, pedig jelentős alkalomról van szó. Hiszen azon a helyen állunk, ahol 1866. december 9-én 43 fő részvételével lezajlott az Országos Erdészeti Egyesület alakuló ülése. Itt szökkent szárba az a kezdeményezés, amely a magyar erdők szolgálatát tűzte ki maga elé célul, és a másfél évszázados, folyamatos egyesületi élet keretei között teljesedett ki."

Mint folytatta, a Köztelek épülete húsz éven keresztül szolgált a szárnyait bontogató új Egyesület otthonául. Itt tartották az elnökségi és bizottsági üléseket, ide érkezett a posta. Maga az épület a korban a legmodernebbek közé számított. Az Erdészeti Lapok korabeli cikkei gyakran „palotának” nevezik, és egy helyütt lelkesen írnak a „helyiségek gondos és fényes berendezéséről”, és az azokat „igen tetszetőssé és kényelmessé tevő villamos világításról”. A gyorsan gyarapodó Erdészeti Egyesület azonban hamar kinőtte ezeket a kereteket. 1886-ban az Egyesület új Székházába költözött. De a kapcsolat a két szervezet között sokáig megmaradt, így a Köztelek a korabeli erdészek számára ismert, gyakran látogatott helyszínként élt tovább. "Emlékezzünk tehát itt dolgozó elődeinkre, és ne feledjük azt a kapcsolatot, amely már a kezdetekkor az agrárium más szereplőihez kötötte szakunkat! - hívta fel a figyelmet beszéde végén az Elnök.

A Köztelek utcában most felvavatott egyesületi emléktáblát dr. Király Pál az Erdészeti Lapok 2015. decemberi lapszámában megfogalmazott felhívása alapján,  dr. Sárvári János a Könyvtár őre adományozta, aki magára vállalta az emléktábla készítés és az elhelyezés engedélyeztetésének sok energiát és időt igénylő feladatát is. Köszönet érte, hogy a 21. században is vannak a 19. századi alapító tagoknak méltó utódai!

Az elnöki ünnepi beszéd után Ugron Ákos Gábor a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára emlékezett az 1866-os eseményekre. Beszédében felhívta a figyelmet, hogy az erdész hivatás kilombosodott fája ma is két fontos alapelvben gyökerezik, a szakmai elhivatottságban és az erdész barátságban. E két alapelv testesül meg immár 150 éve az Egyesület működésében. A szakmai elvek továbbvitele és az összetartás az évszázadok viharai közepette is tovább éltette az erdész hivatást. A jövőben is ezeknek kell lennie az útmutatónak az Egyesület szakmai és közösségi életében.

Az "Ezen a helyen állt a „Köztelek” épülete, amelyben 1866. december 9-én megalakult az Országos Erdészeti Egyesület. Fennállásának 150. évfordulója alkalmából állíttatta az Országos Erdészeti Egyesület. 2016.” szövegezésű emléktáblát Zambó Péter elnök, Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár és dr. Sárvári János a Könyvtár őre leleplezték le, majd a tisztelet koszorúját Andrésiné dr. Ambrus Ildikó technikus alelnök és Mocz András magánerdős alelnök helyezték el az épület falán.

A jubileumi ünnepséget dr. Oroszi Sándor az Erdészettörténeti Szakosztály és az Erdészeti Lapok Szerkesztőbizottság elnöke, és Balogh Róbert történész szakmai elődásai folytatták, az OMGE és az OEE alapításáról, illetve az egyesületi székházak történetéről, az egykori OMGE székház helyén működő zeneiskola dísztermében.

Az OEE Elnöksége a rendezvényen ragadta meg az alkalmat, hogy prof. dr. Kosztka Miklós a Díj Bizottság leköszönő elnökének, a tagság nyilvánossága előtt, megköszönje sok éves lelkiismeretes, elhivatott egyesületi munkáját, melyet az egyesületi és szakmai kitüntetések odaítélése során kifejtett.

A jubileumi rendezvényről további képeket az Egyesületi események képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva.  

Az avatásról, az előadásokról és az elhangzott beszédekről részletes videókat az OEE-Hazai Erdész videócsatornán nézhet meg, a nyitólapi bannerkapcsolóra vagy a szövegre kattintva.


Forrás: OEE

Szerző: Lomniczi Gergely,Nagy László

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László