2017. 10. 20. Ma Vendel, Irén, Kleopátra névnapja van. Pontos idő: 03:30
Egyesületi hírek

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél - képgaléria! | 2017-05-12

Fazekas Sándor miniszter az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel egyeztetett

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar erdőket ért áprilisi fagykárokról egyeztetett az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel. A fagy és hókár mintegy 70 ezer hektárt érintett. A leginkább sújtott Bükk-hegységben közel százezer köbméter kidőlt fa és letörött ág hever.

A gyors kármentesítéshez szükséges az illetékes hatóságok hatékony segítsége az erdőgazdálkodók számára, hogy a nyári időszakban is el lehessen végezni a károsodott faanyag elszállítását. Ennek hasznosítása lehetőséget teremt arra, hogy a szociálisan rászorulókat időben, még a fűtési szezon kezdete előtt ellássák tűzifával.

A miniszter és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői a 150 évvel ezelőtt alapított - így az egyik legrégebbi hazai egyesület - Wagner Károly Szakkönyvtárában tanácskoztak. Ebben a könyvgyűjteményben számtalan páratlan, muzeális értékű levéltári anyagot őriznek. Köztük korábbi évszázadok erdészeti jogszabályainak eredeti dokumentumait, és olyan szakkönyveket, mint például Vadas Jenő „Az akácfa monográfiája” című évszázados művét, amit az erdészeti szakíró Herman Ottónak ajánlott.

A legnagyobb erdészeti civil szervezet könyvtára nemzeti kincs, a régi kiadványok összekötő kapocsnak tekinthetők az évszázadokkal ezelőtt élt erdészek, és munkájuk mai folytatói között – fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter egyeztetett az egyesület 1950-es években elvett egykori székházának jövőbeni hasznosításáról is.

A tárcavezető a hazai állami és magánerdő gazdálkodás szerepét értékelve úgy fogalmazott, hogy az erdészeknek jelentős szerepük van kulturális és természeti értékeink megőrzésében. Az állami erdőgazdaságok nemcsak fenntartják az erdőkben található műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, hanem a turisztikai infrastruktúra tudatos fejlesztésével, a természetjárás támogatásával a nemzeti értékek megismerését is szolgálják.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerség keretében az év során több program megvalósításában is együttműködik. Közülük több a magyar ifjúság környezeti nevelésének területén valósul meg, mint például szeptemberben az Erdővarázs Családi Nap vagy októberben az Erdők Hete, melyek témája az erdők szerepének bemutatása a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. A természeti értékek megismerését is szolgálja a kormány által támogatott Erdei Vándortábor program, melynek keretében a héten kezdődik a táborokat vezető mintegy 300 pedagógus képzése.

További képeket a miniszteri látogatásról Egyesületünk központjában, az Egyesületi események képgalériában nézhet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél - képgaléria!
Forrás: FM Sajtóiroda
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója

Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója | 2017-10-13

Lomniczi Gergely főtitkár október 15-tel búcsúzik


Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria!

Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria! | 2017-10-11

Emlékezés Kaán Károlyra és az első hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánítására


Elindult az

Elindult az "Év Fája 2018" online szavazás! | 2017-10-03

Virágos kőris, fehér fűz, rezgő nyár?


A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval!

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval! | 2017-10-19

2017.10.21 - szombat 12:30 óra – ECHO-TV


Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak

Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak | 2017-10-18

Folytatódik a MEGOSZ rendezvénysorozata


Harctéren a vadvilág

Harctéren a vadvilág | 2017-10-18

Természetvédelmi siker katonai területen - a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közreműködésével
Szavazzon az ÉV FÁJA 2018-ra!
Virágos kőris (Fraxinus ornus)

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap (pl. a feketefenyő tömeges pusztulása miatt), e mellett kertészeti szerepe is jelentős. Sajnálatosan a gyomfa-szemléletünk továbbra is él, így kevésbé becsüljük ezt a fafajt.

Fehér fűz (Salix alba)

Az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfa üzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza-szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Már szavaztam, tovább az oldalra >>
Imperial22 futárszolgálat