2017. 12. 15. Ma Valér, Detre névnapja van. Pontos idő: 05:22
Egyesületi hírek

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél - képgaléria! | 2017-05-12

Fazekas Sándor miniszter az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel egyeztetett

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar erdőket ért áprilisi fagykárokról egyeztetett az Országos Erdészeti Egyesület vezetőivel. A fagy és hókár mintegy 70 ezer hektárt érintett. A leginkább sújtott Bükk-hegységben közel százezer köbméter kidőlt fa és letörött ág hever.

A gyors kármentesítéshez szükséges az illetékes hatóságok hatékony segítsége az erdőgazdálkodók számára, hogy a nyári időszakban is el lehessen végezni a károsodott faanyag elszállítását. Ennek hasznosítása lehetőséget teremt arra, hogy a szociálisan rászorulókat időben, még a fűtési szezon kezdete előtt ellássák tűzifával.

A miniszter és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői a 150 évvel ezelőtt alapított - így az egyik legrégebbi hazai egyesület - Wagner Károly Szakkönyvtárában tanácskoztak. Ebben a könyvgyűjteményben számtalan páratlan, muzeális értékű levéltári anyagot őriznek. Köztük korábbi évszázadok erdészeti jogszabályainak eredeti dokumentumait, és olyan szakkönyveket, mint például Vadas Jenő „Az akácfa monográfiája” című évszázados művét, amit az erdészeti szakíró Herman Ottónak ajánlott.

A legnagyobb erdészeti civil szervezet könyvtára nemzeti kincs, a régi kiadványok összekötő kapocsnak tekinthetők az évszázadokkal ezelőtt élt erdészek, és munkájuk mai folytatói között – fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter egyeztetett az egyesület 1950-es években elvett egykori székházának jövőbeni hasznosításáról is.

A tárcavezető a hazai állami és magánerdő gazdálkodás szerepét értékelve úgy fogalmazott, hogy az erdészeknek jelentős szerepük van kulturális és természeti értékeink megőrzésében. Az állami erdőgazdaságok nemcsak fenntartják az erdőkben található műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, hanem a turisztikai infrastruktúra tudatos fejlesztésével, a természetjárás támogatásával a nemzeti értékek megismerését is szolgálják.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerség keretében az év során több program megvalósításában is együttműködik. Közülük több a magyar ifjúság környezeti nevelésének területén valósul meg, mint például szeptemberben az Erdővarázs Családi Nap vagy októberben az Erdők Hete, melyek témája az erdők szerepének bemutatása a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. A természeti értékek megismerését is szolgálja a kormány által támogatott Erdei Vándortábor program, melynek keretében a héten kezdődik a táborokat vezető mintegy 300 pedagógus képzése.

További képeket a miniszteri látogatásról Egyesületünk központjában, az Egyesületi események képgalériában nézhet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

A károsodott erdők mielőbbi helyreállítása a cél - képgaléria!
Forrás: FM Sajtóiroda
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria!

Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria! | 2017-11-28

Az Erdőrendezési Szakosztály és a Zalaegerszegi HCs közös rendezvénye


Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai

Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai | 2017-11-22

A szakképzéstől a szakigazgatásig


A virágos kőris az Év fája 2018-ban!

A virágos kőris az Év fája 2018-ban! | 2017-11-19

Felértékelődő ökológiai szerep a klímaváltozás tükrében


Prof. dr. Náhlik András a Soproni Egyetem új rektora

Prof. dr. Náhlik András a Soproni Egyetem új rektora | 2017-12-13

Az építés, a fejlesztés kerülhet immár előtérbeKocsányos tölgy megóvása a magyar-horvát határmenti térségben

Kocsányos tölgy megóvása a magyar-horvát határmenti térségben | 2017-12-13

Konferenciát szervezett a Mecsekerdő Zrt. az MTA pécsi székházában
Imperial22 futárszolgálat