"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az OEE és MTSZ egyeztetés a turista útjelzések festése kapcsán

Az OEE és MTSZ egyeztetés a turista útjelzések festése kapcsán

A  Magyar Természetjáró Szövetség Turistaút Szakbizottsága szervezésében az MTSZ Országos Útjelző Vezetői Találkozót és Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott 2014. február 9-én Budapesten. A találkozóra 108-an jöttek el az ország különböző részeiről. Az Országos Erdészeti Egyesület stratégiai partnerként és előadóként vett részt a tanácskozáson, ahol az OEE Elnökségét Ripszám István képviselte, aki egyben a patinás szervezet, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke is.

A megjelenteket az MTSZ részéről Malárik Attila műszaki-szakmai vezető köszöntötte. Győri Tamás József MTSZ igazgató a természetjárás megújulásáról, az MTSZ szervezeti megújításáról és a Kéktúra projektről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a jelzésfestés terén egységes rendszer létrehozása szükséges, aminek alapja az, hogy a turistautak jelzéseinek karbantartásáért felelősöket képezzük és nyilvántartsuk, és az egész hálózatra teljes lefedettséget biztosítsunk.

A találkozó fontos célja volt a szakmai-stratégiai partnerségek erősítése. A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelmi szakterületének képviseletében Kiss Gábor beszélt az ökoturizmus, a természetjárás és a természetvédelem kapcsolatáról; a tanösvények létrehozásáról, fenntartásáról, jelzéseiről; Fontosnak tartja, hogy a tanösvények minősége egyenletes legyen és a tanösvények lehetőség szerint interaktív tanulásra nyújtsanak lehetőséget.

Az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében Ripszám István elnökségi tag, régióképviselő beszélt az erdészek országos tevékenységéről a természetjárókkal való együttműködési lehetőségekről. Hasznos erdészeti szempontokat mutatott ahhoz, hogy a turistajelzések a megfelelő fákra kerüljenek. A turista- és erdészeti jelzésekről, a természetjárók és az erdészek közötti közös „jelnyelv” megteremtésének szükségességéről. Ehhez az erdészeti jelzésekről ígért tájékoztató anyagot. Az előadások után lehetőség nyílt kérdések feltevésére. A jó témáknak köszönhetően hasznos párbeszéd indult.

Forrás: MTSZ, OEE

Fotók: MTSZ, turazzvelunk.hu

Hírszerkesztő: Nagy László