"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évértékelés, fotókiállítás megnyitó és erdészet Dél-Koreában

Évértékelés, fotókiállítás megnyitó és erdészet Dél-Koreában

Az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportjának vezetősége a tagtársakat 2013. december 12-én a Saághy István Konferencia Központban tartott 2013-as év évzáró rendezvényre invitálta. A rendezvényen színvonalas és izgalmas élménybeszámolókat hallgathattunk az előadások megtartására felkért tagtársaktól.

Az évzáró rendezvény programtervezete szerint elsőként, Bakó Csaba elnökünk köszöntötte az egybegyűlteket, valamint értékelte a 2013-as évet. A 2013-as év legfontosabb rendezvényei a hagyományos Családi Nappal kezdődött, mely májusban veszprémi Helyi Csoportnál tett látogatásunkkal, júniusban a zalai kollégák látogatásával, júliusban a tatai 144. OEE Vándorgyűléssel folytatódott. Majd szeptemberben a Vértesi Helyi Csoport tagjai látogattak a Szombathelyi Erdészeti Zrt. működési területére, míg október elején a Szajki tavak környékén található erdőkben végzett átalakító üzemmód eddigi tapasztalataival ismerkedhettek meg. Ugyanennek a hónapnak végén Zalaerdő Zrt.-nél tett tapasztalatcserén vehettek részt tagtársaink. Az áttekintést követően Zsuppán Ernő titkárunk tájékoztatása következett a küldöttközgyűlésről, egyesületi hírekről, továbbá a tagsági kedvezmények igénybevételének lehetőségeiről és módjáról. A jövő évre tervezett programok alapján ismét egy mozgalmas évnek nézünk elébe.

Az évértékelőt és az egyesületi híreket követően Németh Máté természetfotós munkájából nyílt kiállítás „Erdők, Mezők, Éjszakák” címmel. A kiállítást Varga László tagtársunk nyitotta meg, melyen felolvasta Máté levelét, mivel sajnos személyesen nem lehetett jelen.

A képek lenyűgöző, varázslatos látványait követően Dr. Borovics Attila főigazgató úr kalauzolt el minket előadásával a csodálatos Dél-Koreába. Az „Erdők és erdőgazdálkodás Dél-Koreában” címmel tartott előadását hallhattuk, mely rengeteg képpel illusztrált beszámolót figyelve úgy érezhettük, mintha mi is éppen ott járnánk az előadóval a bemutatott helyszíneken. Az előadását Dél-Korea bemutatásával kezdte, hogy ráhangolja a tagtársakat az ország történetére, kultúrájára, az ott élők szemléletére, fejletségére. Hallhattuk, hogy az ERTI három éves szerződést kötött a dél-koreai Erdészeti Tudományos Intézettel, az ottani akáctermesztés technológiai fejlesztést szolgáló feladatok elvégzésére. Az ország területének 2/3-át domb- és hegyvidék alkotja, mely területeken lévő talajerózió megállítására az akác tűnt a legalkalmasabbnak. Az akácerdősítések döntő többségét ismeretlen genetikai eredetű magból nevelt csemetével végezték és elmaradt az akácosok szakszerű nevelése. A zömében a dombvidékek lejtőin tenyésző akácosokra nincs kidolgozott és általánosságban alkalmazott termesztési technológia hallhattuk az előadótól. A szakmai tapasztalatok mellett élvezetes volt hallgatni az előadót a kulturális és gasztronómiai élményekről is.

A programtervezet utolsó etapjaként Hunyadi Géza tagtársunk vetített képeket a 2013-as év rendezvényeiből. A képeken mindenki megtalálhatta magát és az rendezvények kellemes emlékeit idézhette fel e szép délutánon.

A vezetőségnek köszönjük a munkásságát a 2013-as évben rendezett tartalmas és színvonalas programokért. Tagtársainknak sikerekben gazdag boldog újévet kívánunk.

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Aranyos Péter

Fotók: OEE Szombathelyi HCs

Hírszerkesztő: Nagy László