"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Adománygyűjtés Dr. Pankotai Gábor mellszobrának felállításához

Adománygyűjtés Dr. Pankotai Gábor mellszobrának felállításához

Kedves Tagtásak, Kollégák, az Erdőfeltárási Szakosztály tagjai!

Pankotai Gábor professzor születésének 100. évfordulója közeledtével sokan kezdeményezték, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Botanikus Kertjében sok neves professzor (Modrovich Ferenc, Bezzegh László, Káldy József professzorok) szobra mellett jó lenne Pankotai Gábor szobrát is elhelyezni.

Dr. Péterfalvi József intézetigazgató, szakosztályunk tagja, aki egyben az Erdészeti Szállítástan Tanszék sok névváltozáson keresztülment jogutód intézetének a Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézet vezetője hivatalosan megkereste dr. Lakatos Ferenc egyetemi tanár dékánt, kérve a szobor felállításának engedélyezését. Dr. Faragó Sándor egyetemi tanár rektorral történt konzultáció után mindketten méltónak találták dr. hc. dr. Pankotai Gábor életét és munkásságát arra, hogy emlékét születésének 100. évfordulója alkalmából a szobor felállításával megőrizzük.

Pankotai professzor munkásságát mindannyian jól ismerjük. Az erdészeti útépítés, az erdészeti szállítástan és az erdészeti vízgazdálkodás területén iskolateremtő egyéniség volt Az általa lefektetett elvek szerint kiképzett erdőmérnökök a társ ágazatokban is elismert szakemberek lettek. A tanszék, az Erdőmérnöki Kar és az Erdészeti és Faipari Egyetem vezetőjeként megteremtette az erdőmérnök képét, amely a biológiai (most ökológiai), műszaki és közgazdasági ismeretek és tudás egységében jelent meg. A szorosan vett szakmai képzésen túl hangsúlyt fektetett az általános emberi, mérnöki viselkedéskultúrára nevelésre is.

Természetesen tudjuk, hogy a szobor felállítását ezek ismeretében mindenki támogatni tudja (életünket és vérünket.), de most jön a „zab”probléma, vagyis a piszkos anyagiak. A szobor megvalósításához anyagi támogatásotokat kérjük. Mivel ilyenkor az a legnagyobb probléma, hogy mekkora legyen az összeg, ezt nehéz meghatározni. Mindenki természetesen anyagi lehetőségének függvényében dönt erről. Minden adományt tisztelettel megköszönünk, a szobor elkészítésének költségeit ismerve a kedvező, talán nem megerőltető összeg a 20.000.- Ft lehet, amit esetleg részletekben is, a havi költségvetés ismeretében meg lehet célozni.

A szobor avatását az Erdőmérnöki Kar évnyitó ünnepségének napjára tervezzük (várhatóan 2014. szeptember 9.), amihez a szobor három hónapos elkészítési idejét figyelembe véve június 10-ig kérjük a támogatás elküldését.

Az adományokat az Országos Erdészeti Egyesület bankszámlája fogadja:

10200830-32310126-00000000

amelyhez a Közleménynél: a „Pankotai szobor támogatás megjegyzést kell feltüntetni.

Sopron, 2014. március 27.

Az erkölcsi és anyagi támogatást megköszönve

 

 

 

Dr. Péterfalvi József

 

Dr. Kosztka Miklós

intézetigazgató

 

professzor emeritus

 

 

 

     

 

 

 

Kálmán Miklós

 

Zambó Péter

szakosztály elnök

 

       OEE elnök

Forrás: OEE, NYME EMK

Fotók: NYME EMK

Hírszerkesztő: Nagy László