"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A 44. Pannónia Napok Szlovéniában

A 44. Pannónia Napok Szlovéniában

A Pannónia rendezvények fogalma három ország: Szlovénia, Ausztria és Magyarország erdészeti egyesületi képviselőinek évente megrendezett, határ menti szakmai konzultációját, együttműködését jelenti. Az első hivatalosan is jegyzett találkozóra 1972-ben került sor, már akkor felismerve a határon átívelő régiók szakmai tapasztalatcseréjének jelentőségét.

A 44. szakmai találkozó megrendezését ezúttal Szlovénia, illetve a Maribori Erdőgazdaság vállalta magára Mag. Jozef Mrakic vezetésével, 2016. június 2-3-án, a Maribortól nyugatra elterülő Pohorje hegységben. A rendezvényen Magyarországot az OEE Nagykanizsai és Szombathelyi Helyi Csoportjainak 3-3 fős küldöttsége képviselte.

Június 2-án a délelőtti köszöntő után, a magashegységi erdőállományokban zajló munkák elektronikus úton történő, térinformatikai eszközökkel megvalósított nyomon követésével és nyilvántartásával ismerkedhettek meg a résztvevők. A fejlesztés célja az volt, hogy az erdő tulajdonosa vagy az erdőgazdálkodó az interneten keresztül folyamatos tájékoztatást kapjon erdőállományai elhelyezkedéséről és a GPS-koordinátákkal beazonosított helyeken folyó erdőművelési és fakitermelési munkák legfontosabb adatairól.

Ezt követően az erdők gazdasági, természetvédelmi és turisztikai szerepének összehangolását célzó programot mutattak be a közelben. A délután folyamán ellátogattunk egy magánerdő-tulajdonoshoz, ahol a szlovéniai erdészeti intézettel együttműködésben zajló, sok problémával tűzdelt erdőfelújítási munkák állásáról kaptunk tájékoztatást. A nap egy kis vadászházban, hangulatos körülmények között, a Pohorje hegység különleges célú vadgazdálkodásának tanulmányozásával zárult.

Június 3-án gyalogtúra keretében felkerestük a hegység keleti részén, egy erdőrezervátum közepén elhelyezkedő kedvelt turisztikai célpontot, a Fekete Tavat. Eközben megcsodálhattuk a magashegységi „mocsári” erdőtársulások különleges flóraelemeit. Utunk során fapallókból épített erdei gyalogösvényen haladva újszerű szemléltetési módok alkalmazásával kialakított tanösvény oktatási pontjait láthattuk.

A program a 13. század elején épült, korabeli freskóiról híres Smartno-i templom megtekintésével, majd közös ebéd keretében a látottak kiértékelésével zárult.

A zárógondolatok megfogalmazásakor egyhangú megállapítást nyert: valószínűleg kevés példa van arra, hogy 3 nemzet képviselői több generáción át ilyen szoros szakmai és baráti kapcsolatokat ápoljon! A rendezvény jövő évi házigazdája Ausztria, illetve a Burgenlandi Erdészeti Egyesület lesz.

A cikkanyag az Erdészeti Lapok szeptemberi lapszámában jelenik meg.

Forrás: OEE Nagykanizsai HCS

Szerző: Páll Tamás

Fotók: Varga Attila, Csapó György

Hírszerkesztő: Nagy László