"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A jégkárok nyomában a Visegrádi-hegységben

A jégkárok nyomában a Visegrádi-hegységben

Az OEE Erdők a Közjóért Szakosztály évnyitó szakosztályülését a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén tartotta. A szakosztály tagok közül 40 fő vett részt a rendezvényen. A házigazdánk és szakvezetőnk Szente Gábor, az erdészet erdőgondnoka volt.

A pomázi találkozó után utunk a Kakas-hegy oldalába vezetett, ahol a tavaly decemberi rendkívüli jégtörés következményeit szemlélhettük meg. Vezetőnk bemutatta az erdészetet és részletesen beszélt az eddig példátlan mértékű, jég által okozott kár kialakulásának körülményeiről, a kárfelszámolás módjáról. Megtudtuk, hogy az erdészet éves átlagos fakitermelési volumenének csaknem a másfélszerese (30-35 ezer m3) károsodott néhány nap alatt, így az ez évre szóló fakitermelési terveket a természet nagymértékben felülírta. A kárfelszámolás folyamatos, ott jártunkkor is folyt a munka. A károsodott faanyag felkészítése hosszúfás munkarendszerben történik.

Vezetőnk elmondta, hogy első lépésben a közutakat mentesítették, majd a turista és feltáró utak következtek, csak ezután kezdődött meg az erdőrészletekben a kárfelszámolás. Itt először a földön fekvő fákat készítik fel, ezt követi a még lábon álló roncsolódott törzsek kitermelése. A faanyagtermelést nem szolgáló erdőkben és az erdőrezervátum magterületén a faanyagot a helyszínen hagyják. A 0,5 hektárt meghaladó üres foltokban felújítási kötelezettség keletkezik, ennek mértékét még csak becsülni tudják. A bükkös állományokban számítanak a természetes újulatra, a problémát a középkorú, száraz tölgyesek fogják jelenteni, ahol a megnövekedő cserjeszinttel és a vad károsításával is számolniuk kell majd.

Ezt követően az erdőgazdaság 2014. évi közjóléti beruházásaként létesült pilistetői Boldog Özséb kilátót tekintettük meg, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a térségre. A Pilis-hegység legmagasabb pontján épült kilátó alapja egy geodéziai mérőtorony, melyet faburkolat tett tájba illővé.

A kilátótól Dobogókőre utaztunk a Báró Eötvös Lóránd Menedékházhoz, ahol megtartottuk az évnyitó szakosztályülést. A menedékház előtti emlékkőnél megemlékeztünk Mészöly Győzőről, a szakosztály alapítójáról és örökös tiszteletbeli elnökéről. A szakosztályülés első napirendi pontjaként megköszöntük Baranyi Katalin és Sándor Erzsébet korábbi szakosztálytitkárok munkáját. Ezután a szakosztály egyhangúan elfogadta a 2014. év programjairól szóló beszámolót és a 2015-ös év munkatervét.

Forrás: OEE Erdők a Közjóért Szakosztály

Szerző: Miklós Tamás

Fotók: Miklós Tamás

Hírszerkesztő: Nagy László