"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Dr. Saághy István örökségének szellemében

Dr. Saághy István örökségének szellemében

2016. március elején került megrendezésre a Szombathelyi Helyi Csoport évnyitó rendezvénye a Saághy István Erdészeti Információs Központban. Bakó Csaba HCS elnök és Horváth Gábor titkár köszöntőjét követően a Helyi Csoport vezetősége nőnap alkalmából apró figyelmességgel lepte meg a jelenlévő hölgy tagtársakat.

A folytatásban egy perces néma csenddel emlékeztünk meg, decemberben elhunyt tagtársunkról Sőth Ervinről, a Vas megyei erdészeti hatóság nyugalmazott osztályvezetőjéről.

A továbbiakban Horváth Gábor ismertette a 2016. évi taglétszám és tagdíj alakulását, a Helyi Csoport idei rendezvényeit, valamint a jubileumi év legfontosabb egyesületi eseményeit, így többek között ízelítőt kaphattunk a 147. Vándorgyűlés tervezett programjaiból is.

Bakó Csaba HCS elnök ismertette a Helyi Csoport első félévre tervezett programjait, majd szólt a mai rendezvény témájának aktualitásáról. A tavalyi év fontos évfordulót rejtett magában. 2015-ben volt a szombathelyi Kámoni Arborétum alapítójának, dr. Saághy István születésének 150. és halálának 70. évfordulója. (A kerek évforduló alkalmából a múlt év végén a NAIK-ERTI és a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára a szomszédos Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Központjában Saághy István Emléknapot szervezett.) Méltóképpen tiszteleg a neves dendrológus előtt a róla elnevezett Erdészeti Információs Központ, valamint az azt körülölelő 1,6 hektáros park – szintén egykori Saághy birtok -, amely napjainkban már a Saághy park nevet viseli. Saághy István egyik házigazdája volt 1928-ban az első Vas megyei erdészeti közgyűlés (vándorgyűlés) szombathelyi helyszínének, az általa létesített arborétumban. Évnyitó rendezvényünk is dr. Saághy István emlékének szentelődött.

Mayer László levéltáros, előadásában ismertette dr. Saághy István a Szombathelyi Szépítő Egyesületben kertészeti felügyelőként, majd később alelnökként végzett kiemelkedő tevékenységét. A szemléltető korabeli felvételekről nyomon követhettük munkásságát. Szombathelyen számos utca és park őrzi keze nyomát. A parkosításokhoz sok esetben saját arborétumi állományából is adományozott a város részére. A Szombathelyi Szépítő Egyesület fennállásának 50 éves jubileumát hirdeti az oladi kilátótorony, mely terveinek elkészítésében dr. Saághy István is részt vett. Az ő halálával a Szépítő Egyesületben is lezárult egy korszak.

Következő előadónk Varga László erdei iskolai referens „Megemlékezés dr. Saághy István születésének 150. és halálának 70. évfordulójáról” címmel tartott előadást. Prezentációja áttekintést adott a Saághy család eredetéről, többek között a néveredetről is. Megismerhettük dr. Saághy István pályafutását, azokat a fontosabb és egyben neves személyeket, akikkel kapcsolatban volt, úgy, mint gróf Ambrózy-Migazzi István, dr. Gayer Gyula és Roth Gyula. A Saághy család Felsőcsatár közelében is rendelkezett földbirtokkal, így a jápláni majorban és a közeli erdőtömbökben is bújnak meg olyan fenyőritkaságok, melyek még dr. Saághy István emlékét hirdetik.

Utolsó előadónk Németh Gábor a NAIK-ERTI Kámoni Arborétum vezetője dr. Saághy István dendrológiai munkásságáról tartott előadást. Ismertetőjében az arborétum kezdeti időszakát elevenítette fel, majd a park bővítésébe is betekintést nyújtott. Előadásában elhangzott, hogy dr. Saághy István, olyan fajokat ültetett ki, mellyel 100 évvel előzte meg korát. Honosítási kísérleteket is végzett és kiválóan megérezte a keleti egzóták meghonosításában rejlő lehetőségeket. A szakma számára jelentősek az elsősorban fenyőfélék kutatásában és meghonosításában elért eredményei. Ezen kívül a fenyőfélék nemesítésével és keresztezésével is foglalkozott, dr. Gayer Gyula őt nevezte a „fenyőfélék legjobb magyar ismerőjének”. Nevéhez fűződik még a világon elsőként tudatosan előállított fenyőhibrid a Saághy-luc (Picea saághi), melyből 3 példány található a Saághy parkban is.

Az előadások után megtekinthettük Németh Gábor segítségével a Saághy család gyűjteményét: egy korabeli maggyűjtő szekrényt, fajta jelölő táblákat, egyéb használati tárgyakat és fényképeket az arborétum alapítójáról.

Ezt követően az Információs Központ bejáratánál gyűltünk össze és Varga László beszédét követően a 2011-ben dr. Saághy István emlékére elhelyezett táblát koszorúzta meg a Helyi Csoport elnöke és az Arborétum vezetője, majd elénekeltük a Himnuszt.

Utolsó programpontként Németh Gábor és Varga László páratlan szakvezetésével, közelebbről is megismerkedhetünk a Saághy parkkal, a Saághy István édesapjának, Saághy Mihály munkásságának emlékére létrehozott „méhesházzal” és vehettük szemügyre a különleges Saághy lucokat. Utunk a szomszédos kámoni temetőben ért véget, ahol Varga László megemlékező szavai után a Saághy család síremlékeire helyeztük a megemlékezés koszorúit és virágait. Ez a délután remek lehetőséget adott arra, hogy aki esetleg eddig nem ismerte dr. Saághy István munkásságát, az most kellőképpen megismerhette, s minden bizonnyal, aki ismerte, annak is számos érdekességet rejtett az előadássorozat. Bakó Csaba elnök záró gondolataival ért véget a rendezvény.

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Nagy-Khell Melinda

Fotók: Hunyadi Géza, Markó András

Hírszerkesztő: Nagy László