"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Selmeci Szalamanderen járt az OEE küldöttsége

A Selmeci Szalamanderen járt az OEE küldöttsége

2015 szeptember 11-én tartották meg a Selmeci Szalamandert Selmecbányán. Az Akadémián korábban a végzősöket búcsúztatták a diákok felvonulásával, ami mára nagyobb tömeget megmozgató kulturális és turisztikai eseménnyé vált.

Az idei rendezvényen az Országos Erdészeti Egyesület mintegy 10 fővel képviseltette magát. A Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Északerdő Zrt. és az Egererdő Zrt. munkatársaiból, egyesületi tagjaiból, valamint a titkárság dolgozóiból álló csoportot Lomniczi Gergely főtitkár vezette.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően rengeteg bányász és kohász résztvevője volt az eseménynek. Az első hivatalos megemlékezést az Óvárban, a Honvéd-szobornál tartottuk, ahol Dr. Nagy Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Ezt követően Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára tartotta meg köszöntőjét, amelyet az Országos Erdészeti Egyesület alapvető értékeire, a „Szakértelem - Erkölcs - Összetartozás” gondolatkörre épített fel. Nagyívű beszédét hangos tetszésnyilvánítással fogadta a bányászok és kohászok hallgatósága, amelyben apró, de üde zöld színfoltként volt jelen az erdészküldöttség.

A szobor megkoszorúzása, a karok himnuszainak és a Kossuth-nótának a közös eléneklése után átvonultunk az akadémiára, ahol az Erdész Palota előtt, az egykori helyszínen emlékeztünk az OMBKE 1892-es megalakulására.

A Szalamanderen a bányászok és kohászok táborát erősítve vonultunk fel és a jókedvet még a szalamanderek oly gyakori kísérő jelensége, a szakadó eső sem tudta elrontani.

Az esti baráti beszélgetést követően másnap felkerestük és megkoszorúztuk a selmecbányai temetőkben nyugvó nagy erdész elődeink, professzoraink nyughelyeit és a két tragikusan elhunyt egykori hallgató ikersírját. Ezután magyar nyelvű(!) ökomenikus Istentiszteleten vettünk részt, ahol a református lelkész beszédében Bedő Albertet idézte: „Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel, egyetértéssel és összetartással”. Úgy legyen!

Forrás: OEE

Szerző: Dr. Sárvári János

Fotók: Kiss Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László