"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Siker az erdőismereti vetélkedőn

Siker az erdőismereti vetélkedőn

Különdíjban részesült a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület középiskolás csapata az Országos Erdészeti Egyesület vetélkedőjén. A csapat kisfilmjét levetítették a Hazai Erdész című televíziós műsorban is.

Csaknem négy hónap, hat elméleti forduló, 36 fel-adat, egy road movie, 176 csapat és mintegy 500 középiskolás versenyző - ez lenne számokban a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett Fedezd fel az örökséged! című erdőismereti vetélkedő - mondta el a verseny értékelésekor Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára.

Legalább olyan szoros volt a verseny, mint amennyire nehéz dolga akadt a bírálóbizottságnak. Az élen végző csapatok között olykor ugyanis csak néhány pont jelentette a különbséget. Végül a Favágók nevű mosonmagyaróvári csapat nyerte meg a Fedezd fel az örökséged! elnevezésű vetélkedőt.

A Hatesz Egyesület diákcsapata, az Erdőbe Menők a 9. helyen végzett. A csapat tagjai voltak: Görbicz Levente a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolából, Bácskai Péter, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnázium tanulója és Tokai-Kiss Bálint a Lovassy László Gimnáziumból. A csapatot Bácskai Zsuzsanna szociálpedagógus készítette fel. A versenyt interneten hirdették meg. Hat héten át kapták a fiúk a feladatokat és hetente adták le a megoldásokat. A kisfilmet a verseny végén kellett elkészíteni erdészeti témában, élményszerű kirándulással.

A videók között születtek olyan kiemelkedően jó alkotások, amiket különdíjjal jutalmazott a zsűri. A legjobb videónak járó díjat az Erdőbe Menők road movie-ja érdemelte ki - tájékoztatta lapunkat Bácskai Péter, a Hatesz Egyesület elnöke.

A szervezők a nyereményeket március második felében, személyesen adják át egy izgalmas erdő- és erdészeti munkaismereti kaland során a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, ahol a helyi szakemberek az örökerdőgazdálkodás alapjait és eredményeit is bemutatják a résztvevőknek.

A Fedezd fel az örökséged! vetélkedőben részt vevő 176 csapat megmutatta, hogy a ma fiataljai számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat. Mindenki hasznos ismeretekkel gazdagodott és sok újdonságot megtudott a hazai erdőkről.

A herendi gyermekek felkészítésében közreműködött: a Verga Zrt., a Hajagi Erdőbirtokosság, a Hajag Vidéki Vadásztársaság és Gfelner Péter.


Forrás: veol.hu

Szerző: Molnár Sándor

Fotók: veol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László