"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szlovák Erdészeti Kamara látogatása Magyarországon

Szlovák Erdészeti Kamara látogatása Magyarországon

Két napos tanulmányútra Magyarországra látogatott a Szlovák Erdészeti Kamara (Slovenská Lesnícka Komora) Kelet-Szlovákiai Régiójának küldöttsége, Berta Stasková elnök asszony vezetésével. A november 15-én reggel érkező vendégek programját a Sárospataki Helyi Csoport részéről Buday Péter, a Miskolci Helyi Csoport részéről Rencsiné Ágh Márta szervezte, a vendéglátó az Északerdő Zrt. volt. A szlovák csoport részéről a fő szervező és a tolmács Csekon János (Ján Cekon) nyugalmazott erdőfelügyelő volt.

A küldöttséget a program első napján, Telkibányán Mester Lászlóné polgármester asszony valamint az Északerdő Zrt. Hegyközi és Telkibányai Erdészetének vezetősége fogadta. Itt megtekintették az elhunyt Mester László, néhai Telkibányai erdészeti igazgató trófeagyűjteményét. Telkibányán Hulják Péter erdészeti igazgató vezetésével rövid buszozást és terepi sétát követően a folyamatos erdőborításról és a bükkösök természetes felújításáról (különös tekintettel a szálalóvágásról) kaptak ízelítőt. A bükkösök után a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság területén a KTT természetes felújításokról Frank Tamás és Müller Attila műszaki vezetők tartottak előadást. A senyői vadászházban szervezett ebéd előtt Buday Péter erdészeti igazgató mutatta be a környék vadgazdálkodását és az erdészet közjóléti tevékenységét. Ebéd után a vendégek megtekintették Kőkaput, ahonnan a Pálházi Állami Erdei Vasúton, különvonattal utaztak vissza Pálházára.

A szakmai program Füzéren folytatódott, ahol Horváth Jenő polgármester, vállalkozó a csemetekertjében tartott előadást az erdészeti szaporítóanyag termesztésről. A nap végén kultúrprogramként a vendégek Füzéren megtekintették a Várgondnoksági épületet és az ott található kiállítást, amit Tállyán borkóstoló követett. Az esti vacsora és a szállás a Fónagysági Oktatási Központban volt, ahol a házigazda szerepét Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. humánpolitikai osztályvezetője vette át. Itt tartott rövid tájékoztatást az Egyesület működéséről Lomniczi Gergely főtitkár, aki a vendégek köszöntésére érkezett.

A tartalmas program második napján a vendégek megtekintették az Északerdő Zrt. működését bemutató filmet, majd a Fónagysági Erdészeti Erdei Iskola működésével, programjaival ismerkedtek meg. A délelőtt nagy részét kitöltötte az ezt követő gyalogos túra a bükki Kis-Fennsíkra majd Lillafüredre. A kétnapos programot meglepetésként a miskolci Lézerpont-Látványtár kiállításának meglátogatása zárta.

Forrás: OEE Sárospataki és Miskolci HCs

Szerző: Buday Péter

Fotók: SLsK

Hírszerkesztő: Nagy László