"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ülésezett a Wagner Károly Alapítvány

Ülésezett a Wagner Károly Alapítvány

A Wagner Károly Alapítványt, az Országos Erdészeti Egyesület kezdeményezésére, 1990. június 28-án hívták életre azzal a céllal, hogy Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő egyesületének, az Országos Erdészeti Egyesület könyvtárának fenntartásában és fejlesztésben tevékenykedjen. Az Alapítvány 1999-ben vált közhasznú szervezetté.

A közelmúltban a Wagner Károly Alapítvány Alapító okiratát megújították, kuratóriumának, tagjainak összetétele megváltozott, megújult, tevékenysége új lendületet kapott. Ennek köszönhetően az elmúlt négy esztendőben az Alapítvány az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának meghatározó segítőjévé vált és mintegy 7,5 millió forinttal támogatta a Könyvtárat, az abban folyó munkát, a bérleti, valamint biztosítási díjat, az ott található műtárgyak felújítását, restaurálását, keretezését és a könyvtári állomány gyarapodását, továbbá az Erdészettörténeti Közlemények több mint 100 kötetének teljes körű digitalizálását.

Az Alapítványunk céljai között szerepelt az idén 150 éves Országos Erdészeti Egyesület jubileumához méltó megújulása, tevékenységének mindenki számára elérhető módon történő bemutatása is. Ennek keretében reprezentatív kiadványt jelentettek meg az Egyesület, az Alapítvány és a Könyvtár bemutatására, valamint elkészült az Alapítvány honlapja is, ami jelenleg a http://clairandcurtis.com/wagner/az_alapitvany/index.html linken érhető el.

Mivel az alapító jogi személyek fennállásunk ideje alatt képviselőik által még nem találkoztak személyesen, ezért az OEE egy munkareggeli összehívásáról döntött, amelyre 2016. szeptember 15-én az Erdészeti Információs Központban került sor. Fontos volt számunkra, hogy az alapító 20 tagból 14 küldte el képviselőjét a találkozóra.

A megjelenteket Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke köszöntötte és méltatta a Wagner Károly Alapítvány eddigi tevékenységét. Bakon Gábor a kuratórium elnöke örömmel tájékoztatta a meghívottakat az Alapítvány megújulásáról és az elmúlt évek alatt tapasztalható hatékony működéséről. Kérte az alapítók további támogatását.

Az OEE Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában dr. Oroszi Sándor, az Erdészeti Lapok Szerkesztőbizottsága és az Erdészettörténeti Szakosztály elnöke történeti áttekintését adott a könyvtár kialakulásáról és szerepéről az egyesületi életben. Dr. Sárvári János, a könyvtár őre bemutatta az elmúlt évek támogatásának eredményeit, így az Alapítvány segítségével restaurált egyesületi műtárgyakat, festményeket is és kérte a könyvtár további fejlesztéséhez, működéséhez az alapítványi tagok jövőbeni támogatását.

Forrás: OEE, Wagner Károly Alapítvány

Szerző: Dr. Sárvári János

Fotók: Haraszti Gyula, Gőbölös Péter

Hírszerkesztő: Nagy László