"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hullámtéri véderdők kialakítása

Hullámtéri véderdők kialakítása

2014. október 9-én az Országos Erdészeti Egyesület Miskolci Helyi Csoportja szakmai napot tartott, melynek témája a „Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése I. ütem – Hullámtéri véderdők kialakítása a Cigánd-Tiszakarádi tározó területéntárgyú beruházás keretében 2008. év őszén létesített véderdő telepítések bemutatása volt.

A szakmai napon az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatósága látta vendégül a Helyi Csoport tagjait. A rendezvény megnyitójára a tározó beömlési műtárgyánál került sor, ahol Bányai Péter, a Helyi Csoport titkára köszöntötte az érdeklődők közel 90 fős seregét. A megnyitót követően az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) képviseletében Fodor István felügyelő mutatta be a tározó vízügyi jelentőségét, jövőbeli tervezett szerepét.

Sándor Zsolt erdészeti igazgató röviden ismertette a 2008. év őszén elvégzett talajelőkészítési és erdősítési munkákat, a mintegy 147 ha-on létrehozott véderdősávok éves erdőművelési feladatait, és az elmúlt években bekövetkezett biotikus és abiotikus károkat.

Részletesen ismertetésre kerültek a termőhelyi viszonyok és az ismétlődő természeti károk (aszály, belvíz, tűz), valamint a vadkárok miatt az egyes célállománytípusokban jelentkező problémák, illetve az azok megoldására tett, illetve a jövőben teendő intézkedések. A résztvevők a terepi bemutató során meggyőződhettek a véderdő telepítések fejlettségéről, illetve megtekintettek egy gyenge növekedésű erdőrészletben utólagos termőhelyfeltárás során kialakított friss talajszelvény gödröt is.

A program végén egy kis kitérővel bemutatásra került egy vágástéri hulladék és kiemelt tuskók aprítására összeállított, vállalkozó által üzemeltetett gépsor is. A szakmai programot ebéd és kötetlen baráti beszélgetés zárta.

Forrás: OEE Miskolci HCs

Szerző: Bányai Péter

Fotók: Tóth Zoltán

Hírszerkesztő: Nagy László