"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Világfát ültettünk!

Világfát ültettünk!

A Nyírmeggyesi Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, melynek során 2016-ban 57 helyszínen ültettek „Világfákat” a szövetség közösségei.

Mik is azok a világfák? – kezdte a program ismertetését Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke. – A világ- vagy életfa a hagyományainkkal köt bennünket össze. Ennek a hagyománynak a jövőbe vezetése, gyökereztetése volt az alapgondolatunk, mikor ezt a címet választottuk kampányunknak. A valóságban a világfa az év fájának egyike, melyet az Országos Erdészeti Egyesület választott az elmúlt évek folyamán a hazánkban őshonos fafajok közül.

Ezeket a csemetéket ültetik el szövetségünk közösségei egy-egy helyi akció keretein belül – folytatta a program bemutatását a szövetség elnöke. Az akció helyszínei átszövik az országot, sőt, idén erdélyi partnereink is újra bekapcsolódnak a kampányba. Ugyan a kis facsemeték elültetése nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját, de ezek a kis szimbolikus lépések kifejezik azt, hogy a helyi közösségek felismerik a problémát és fontosnak tartják, hogy valódi lépések szülessenek.

Szondi Csaba tanár úr a nyírmeggyesi Általános Iskola képviselője a kampány helyi eseményeit így foglalta össze: Iskolánk immár 2. alkalommal kapcsolódott be az Éghajlatvédelmi Szövetség Világfa kampányába, melynek keretében az év fáját, egy mezei szilt ültettünk el az iskola parkjába. Ezen akcióhoz kapcsolódva hirdettük meg barkács pályázatunkat „Fa és ami belőle készíthető” címmel. A lelkes szülő-gyerek párosoknak „dísztárgy” vagy „haszontárgy” kategóriában kellett valami maradandót alkotniuk természetesen fából. A szebbnél-szebb pályamunkákból szakavatott zsűri választotta ki mindkét kategória 3 legjobb alkotását, melyekért stílszerűen fából készült ajándékokkal jutalmaztuk a készítőket.

Forrás: szon.hu

Szerző: Szondi Csaba

Fotók: szon.hu

Hírszerkesztő: Túri János