"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közép-Európa legnagyobb katonai gyakorlóterén jártunk

Közép-Európa legnagyobb katonai gyakorlóterén jártunk

Sorozatban harmadik éve közös családi tavaszi kirándulást szervezett az OEE Veszprémi VERGA HCs és a Veszprémi VM HCs április 5-én, szombaton. A korábbi kirándulásainkhoz hasonlóan az idén tavasszal is a környék erdeinek természeti szépségével ismerkedünk meg szakavatott vezetők segítségével.

Az utóbbi két évben először a Tési-fennsík közepén található Burok-völgy mély szurdokát jártuk be, ahol a túra vezetője Szabóky Csaba, az ERTI nyugalmazott tudományos munkatársa volt. A következő alkalomkor a vadregényes, sziklahasadékos szűk völgyellést, a Bakonyoszlop és Dudar határán húzódó Ördög-árkot jártuk végig, Futó János zirci geológussal, geotúravezetővel.  

Az idén újra a Kelet-Bakony egyik sajátosságával ismerkedhettünk meg. A kirándulásunk a „Honvédelmi célú erdőgazdálkodás” címet kapta. A szép tavaszi időnek és talán a korábbi kirándulások sikereinek is köszönhető, hogy közel százan gyűltünk össze. Mint tudjuk, a Márkótól Székesfehérvárig húzódó területen található Közép-Európa legnagyobb katonai gyakorló tere, amely nem régen ünnepelte 100 éves fennállását.

A kirándulás szakvezetője a terület erdőgazdája, Pál Andor mellett Molnár Zoltán őrnagy, a MH Bakony Harckiképző Központ környezetvédelmi tisztje volt. A túra hossza, mint az utólag a hitelesített GPS-mérések alapján kiderült, 12,5 km hosszúra sikeredett, néha elég nehéz terepen. Ezért néhányan - az idősebb és a legfiatalabb családtagok közül - az indulási ponton, Alsóperén maradtak, ami egyben az érkezési célunk is volt. Ez azért is volt vonzó lehetőség, mert Alsóperén, a nemrég felavatott Bakony Zöld Szíve központjában a megújult Nádasdy arborétum várta a fáradt vándorokat. Az önmagában is csodálatos környezet egyéb látnivalókat is rejteget, úgymint a Magyarság Keresztje, a Példaképek Emlékparkja, a Széchenyi Zsigmond Emlékmű, a Szent Imre Ökomenikus Vadászkápolna, a szabadtéri színpad és talán a leglátványosabb: a látogatóközpontban jelenleg látható trófeakiállítás.

A túra során, az útvonal legmagasabb tengerszint feletti pontján, a Mórocz–tetőn megpihenve az őrnagy rövid ismertetőt tartott a gyakorlótér kialakításáról, történetéről, működtetéséről. Az előadás hitelét nagyban növelte, amikor a gyerekek, főleg a fiúk legnagyobb örömére egyszer csak elrobogott mellettünk egy éppen ott gyakorlatozó holland felderítő alakulat, és persze több harci járművet, harci helikoptert, különböző katonai csoportokat láthattunk messziről.

A pihenő után egy szintén vadregényes szurdokot, a Sötét-horog völgyét jártuk végig. Az út végén, az erdei tisztáson ebéd és frissítő bodzaszörp fogadta az elfáradt túrázókat a VERGA Zrt. jóvoltából, így kellemes étkezéssel és beszélgetéssel zárult a nap.

Forrás: OEE VERGA Helyi Csoport, VM Helyi Csoport

Szerző: Nagy Frigyes Vince, Szedlák Tibor

Fotók: OEE VERGA Helyi Csoport, VM Helyi Csoport

Hírszerkesztő: Nagy László