"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fenntarthatóan cselekszünk!

Fenntarthatóan cselekszünk!

Wir halten nach! – Fenntarthatóan cselekszünk!” volt a jelmondata a 2013. május 29-június 2. között tartott németországi erdészeti vándorgyűlésnek. A 66. alkalommal tartott rendezvény témái az erdőgazdálkodás fenntarthatósága (németül Nachhaltigkeit) köré csoportosultak, ugyanis pont háromszáz éve, 1713-ban jelent meg Hans Carlowitz Sylvicultura oeconomica c. könyve, amely mai napig érvényes formában először használta a fenntarthatóság fogalmát. (A témáról lásd részletesebben Dr. Somogyi Zoltán cikkét az Erdészeti Lapok 2013. májusi számában.) Erre a háromszáz éves szakmai hagyományra utaltak a társadalom széles rétegei felé is megfogalmazott üzenetek, mint például „Ön modernnek tartja a fenntarthatóság gondolatát? Mi is – már 300 éve.” vagy „Erdőgazdálkodás Németországban – Hagyományosan előrelátó”.

Az összesen közel 800 fő részvételével tartott öt napos rendezvény szakmai programja egy öt szekcióban zajló konferencia-nappal kezdődött, ahol a fenntartható erdőgazdálkodás, az erdészeti kommunikáció vagy éppen az aktuális erdészetpolitikai kérdések témakörében hangzottak el előadások. Az összesen 18 darab félnapos, 22 egész napos és 3 darab kétnapos terepi programon a szakemberek a Harz-hegység és Sachsen-Anhalt tartomány erdőgazdálkodásával, a környék erdészeti turisztikai létesítményeivel ismerkedtek meg.

Az Országos Erdészeti Egyesületet a német testvérszervezet elnöke, Carsten Wilke meghívására Csépányi Péter elnökségi tag és Lomniczi Gergely főtitkár képviselte. Példamutató türingiai szakmai kapcsolataik eredményeként részt vettek a rendezvényen a HM Budapesti Helyi Csoport tagjai, Keresztes György elnök, Túróczi Balázs titkár, és Domján György. A magyarok mellett lengyel, finn és szlovák vendégeket köszöntöttek az ünnepi közgyűlésen.

A rendezvényről, a szakmai programokról részletesen beszámolunk az Erdészeti Lapokban.

Szerző: Lomniczi Gergely

Hírszerkesztő: Lomniczi Gergely, Nagy László