"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Comenius Iskola diákjai nyerték az YPEF nemzeti döntőjét

A Comenius Iskola diákjai nyerték az YPEF nemzeti döntőjét

A Comenius Iskola csapatának sikerét hozta a “Fiatalok Európa Erdeiben” (“Young People in European Forests) tanulmányi verseny 2015/2016-os nemzeti döntője. A döntőbe 10 középiskolás diákcsapat jutott be és mérte össze tudását, kreativitását.

A verseny első ízben 2010-ben került meghirdetésre. Célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék európai erdeit, természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket. Objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről, a fenntartható erdőgazdálkodás szükségességéről szűkebb környezetükben és európai léptékben egyaránt.

A verseny nemzeti és nemzetközi fordulóból áll. A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhettek, melyek tagjai 13-20 évesek. A hazai versenyt az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai-, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny szervezi.

Idén az első fordulóban 29 iskola, csaknem 200 diákja mérte össze tudását egy, az európai erdőkről szóló teszt megírásával. A döntőben viszont már, az angol nyelvű teszt mellett, tudományos poszterrel is készülniük kellett a diákoknak. A poszter témája a klímaváltozás erdőkre kifejtett hatásának bemutatása volt. A csapatok által készített tudományos poszterek egytől-egyig igen magas színvonalat képviseltek, nem egy, akár egyetemi szinten is megállná a helyét. A felnőtt és diák zsűri a szakmai tartalom mellett a poszterek esztétikáját és a szemléltetés módját is értékelte.

Az első helyezett, a Comenius Iskola csapata szerezte meg a jogot Magyarország képviseletére a nemzetközi döntőben, amely 2016 őszén kerül megrendezésre Lettországban. A tanulmányi verseny a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

A verseny végén Szentpéteri Sándor régióképviselő, az OEE Elnökségének tagja a következő szavakkal köszöntötte résztvevő diákokat és a helyezetteket. " Az Országos Erdészeti Egyesület Elnöke és Elnöksége nevében köszöntök minden versenyzőt, felkészítő tanárt a 2016. évi Fiatalok Az Európai Erdőkben nemzeti döntőjében. Az Országos Erdészeti Egyesület idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, jövőre pedig ünnepeljük a magyar erdőgazdálkodás ujjászervezőjének, az Alföldfásítási program és a korszerű, első természetvédelmi törvénynek is tekinthető 1935-ös erdőtörvény fő előkészítőjének, az Országos Erdészeti Egyesület alelnökének, később tiszteletbeli tagjának Kaán Károlynak 150. születésnapját.

Nagy múltú Egyesületünk célja az erdővel – mint a legösszetettebb szárazföldi ökológiai rendszerrel és megújítható természeti erőforrással – való gazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjainak gazdagítása, a természeti értékek megóvásának elősegítése, valamint a társadalom hosszú távú érdekeinek és a fenntartható fejlődés szakmai alapelveinek a képviselete.

Egyesületünk tevékenységében kiemelt szerepet tölt be a környezeti nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés és tájékoztatás. Ezen tevékenységek fontos helyszínei az Erdei iskolák, amelyek évről-évre egyre több gyereket, fiatalt fogadnak és bemutatják azt a környezettudatos szemléletet, annak megtartását, amely ennek a mozgalomnak a fő célja.

És ilyen alkalom a Fiatalok Az Európai Erdőkben verseny is, ahol a részt vevők megméretettnek abban, hogy ki tud többet a hazai és az európai erdőkről, mint környezetünk meghatározó eleméről, annak jellegzetes megjelenéséről, növény és állatfajairól, tájképi jellemzőiről, valamint az ott folyó emberi tevékenységekről. A tudásról számot adás, a versengés befejeződött, gratulálok minden résztvevőnek, csapatnak, külön gratulálok a helyezetteknek."

A csapatok és az iskolák listája a helyezéseik sorrendjében, a szövegkapcsolóra kattintva tölthető le.

További információ: www.oee.hu, www.ypef.eu

Forrás: OEE

Fotók: Kovácsevics Pál

Hírszerkesztő: Nagy László