"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017

Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017

Az Országos Erdészeti Egyesület a tavaly meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő után a "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Bizottsággal közösen nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet

Fiatalok Az Európai Erdőkben – 2017 címmel.

A „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedőben résztvevő több mint 150 csapat megmutatta, hogy a ma fiataljai számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat.

 Most itt a lehetőség a hazai után nemzetközi pályán, angol nyelven is versenybe szállni: az YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, az erdők természet- és környezetvédelemben betöltött szerepét, az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket, valamint a természeti erőforrások megőrzésnek lehetőségeit és a fenntartható gazdálkodás szükségességét saját környezetükben és európai léptékben egyaránt.

 A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus, Moldova.

 A jelentkezés feltételei

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 15 és nem lehetnek idősebbek 19 évesnél a 2016/2017-es tanév kezdetén, azaz 2016. szeptember 1-én.

A verseny nyelve angol (minden csapattag esetében feltétel a nyelvtudás). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat nem kell fizetni.

 A felkészülési anyag

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu), valamint további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

 A verseny ütemezése

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe.

A nemzeti szakasz első fordulójában az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar. Az első forduló feladatait mindenki a saját iskolájában azonos időpontban készíti el, majd a feladatokat postán küldik be a csapatok az Országos Erdészeti Egyesülethez. Az első forduló időpontja: 2017. április 6. csütörtök

A nemzeti szakasz döntője során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A feladatlap mellett a döntőre, adott témában tudományos posztert kell készíteni minden csapatnak (a poszter témáját és paramétereit az első fordulót követően közöljük). A verseny nyelve: angol. Időpontja: 2017. május 20. Helyszíne: Erdészeti Információs Központ (Budapest, Budakeszi út 91.)

 A nemzetközi döntőbe kerülő nemzeti csapatokból sorsolással háromfős, többnemzetiségű csapatok kerülnek kialakításra. Innét kezdve e vegyes csapatok versenyeznek egymással. A csapatokra háromfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból. A második forduló a szabadban, az erdőben kerül lebonyolításra, ahol több helyszínen kell játékos feladatokat megoldani a csapatoknak. A harmadik fordulóban a csapat megadott témában egy Power point prezentációt tart a többi csapatnak, amelyben feladata a téma lehető legszakszerűbb, legérdekesebben bemutatása. A prezentáció elkészítése során a házigazdák által biztosított felnőtt segítség igénybe vehető. A versenyt a három fordulóban a legtöbb pontot gyűjtő csapat nyeri meg.

A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja és helyszíne: 2017. szeptember 27-30., Magyarország, Sopron.

 Jelentkezés

Az OEE honlapjáról letölthető excel fájl kitöltésével és a ypef@oee.hu címre való megküldésével lehet jelentkezni. Figyelem! Egy iskola több csapata jelentkezhet egy excel fájl megküldésével, de csapatonként külön munkalapot kell kitölteni!

 Jelentkezési határidő: 2017. március 15.

 A jelentkezett csapatoknak további részletes információkat küldünk. Esetleges kérdéseiket az ypef@oee.hu címen fogadjuk.