"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magyar diáklány a „Fiatalok Európa Erdeiben" tanulmányi verseny első helyezett csapatában

Magyar diáklány a „Fiatalok Európa Erdeiben" tanulmányi verseny első helyezett csapatában

Idén immár negyedik alkalommal került megrendezésre a „Fiatalok Európa Erdeiben” ("Young People in European Forests") nemzetközi tanulmányi verseny. A verseny európai döntőjének szeptember 29 - október 3 között Németország adott otthon. A 11 ország diákjai részvételével tartott megmérettetésen a magyar diákok ismét jól szerepeltek.

A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék az erdők és erdészet természet és környezetvédelemben betöltött szerepét, objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről, a fenntartható erdőgazdálkodás szükségességéről nemzeti és európai léptékben egyaránt. 

A versenyt hazánkban az Országos Erdészeti Egyesület szervezi. A megmérettetés nemzeti, majd nemzetközi szinten folyik. Magyarországon kétfordulós, selejtezőből és nemzeti döntőből áll. Az idei magyarországi versenyben csaknem negyven iskola, több mint kétszáz diákja vett részt. Európai szinten pedig minden évben több ezer diák indul az egyes fordulókban.

A nemzetközi döntőben Magyarországot ismét a Baár-Madas Református Gimnázium három fős csapata – Kozma Katica, Nényei Piroska, Alföldi Rozália, felkészítő tanáruk Vetlényi Dávid – képviselte. (A szervezőknek kezd gyanús lenni, hogy már negyedik alkalommal nyerték meg a magyarországi döntőt, de az oktatás magas színvonalán és az alapos felkészültségen kívül más trükkjükre még nem derült fény.) A magyar csapat részvételét a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

Az idei döntőben a résztvevő országok (Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Görögország) vegyes csapatai versenyeztek egymással. Ez azt jelentette, hogy a 33 diákot előzetesen 11 csapatba sorsolták a szervezők, sőt a szálláson a szobákba is eltérő nemzetiségű diákok kerültek össze.

Ennek a szokatlan megoldásnak a célja az volt, hogy a különféle nemzetiségű diákokat minél jobban ösztönözzék az angol nyelv aktív használatára, a kapcsolatfelvételre, ezen keresztül egymás megismerésére. A megérkezés napjának estéje is már rögtön ennek jegyében telt: a diákoknak közös, tábortüzes estét szerveztek a házigazdák. Megkezdődött tehát az ismerkedés.

Az elkövetkező 3 napban a verseny és a közös programok váltogatták egymást. Az első versenyfeladat a már jól ismert teszt volt az európai erdőkről. A teszt kérdéseinek helyes megválaszolása komoly kihívás elé állította diákokat, akik lassan tehát ráhangolódtak a versenyre. Ebbe a feladatban rögtön kiderült, hogy a háromfős nemzetközi csapatokban ki az erősebb és ki a gyengébb láncszem.

A tesztet a szabadban megoldandó feladatok követték. Az erdőben felállított állomáshelyeken különféle játékos kihívásokat kellett teljesíteni. Ezekben a tudás mellett a kreativitás is számított: egyik helyen például a fűrészbakra előkészített fatörzsből pontosan 1 kg súlyú kuglit kellett levágni, egy másikon pedig rúd és mérőszalag segítségével – a hasonló háromszögek elvét felhasználva – kellett famagasságot „mérni”, meghatározni. Emellett volt fajismeretre alapuló feladat is, amelyben termést, gallyat és falevelet kellett helyesen párosítani.

A harmadik, és egyben legnagyobb kihívást jelentő versenyfeladaton több napon keresztül dolgozhattak a diákok. Az első nap minden csapat kapott egy, az erdőkhöz köthető témát, melyhez tudományos posztert kellett készíteniük. A posztert a harmadik nap a felnőtt zsűrinek és egymásnak maximum 10 perces előadásban mutatták be. A kapott témák nagyon változatosak voltak: pl. Erdőtanúsítási rendszerek; Invazív fás növények Európában; Bioenergia az európai erdőkből; Erdők és a klímaváltozás, stb.

A magyar diákok lelkesen és bizakodóan vettek részt az egyes feladatokban, és a közös programokban is. Apropó közös programok. Az utolsó nap helyi erdész vezetésével ismerhettük meg az eberswald-i védett bükkerdőt (Nonnenfließ), ahol a legidősebb fák életkora 300-400 év között van. Talán épp a magas kor inspirálta házigazdáinkat, hogy „örök emlékül” minden nemzetet felkérjenek egy-egy facsemete elültetésére az „YPEF-2014 ligetben”. A magyar csapat egy méretes molyhos tölgyet ültetett el nagy gondossággal.

A terepi programot az egyes nemzeti csapatok kulturális bemutatkozása követte. Ebben a diákok jellemzően vetített fotókon, népdalokon, rögtönzött táncházon és jellegzetes ételek kóstolóján keresztül mutatták be hazájukat. A népviseletbe öltözött magyar lányok népdalokkal bűvölték el a jelenlevőket.

Természetesen az utolsó nap már mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést. A magyar csapat tagjai bizakodóak voltak, bár tudtuk, hogy a vegyes nemzetiségű csapatok miatt bármi előfordulhat. (Titkon persze, illetve látva a magyar tagú csapatok posztereit és előadását, reménykedtünk az akár három dobogós helyben is.) Végül aztán nagyon szoros eredmény alakult ki.

Az első helyet egy magyar-német-észt összetételű csapat szerezte meg, melynek tagjai: Chantal Bohn (Németország), Kozma Katica (Magyarország), Mati Lepikson (Észtország). „Egyik lányunk” csapata pedig mindössze 1 ponttal maradt le a dobogóról. A részletes eredmények és a képes beszámoló a www.ypef.eu honlapon találhatók.

A nemzetközi döntőt személyes jelenlétével megtisztelte az eberswaldi főiskola Erdészeti Karának dékánja (Prof. Dr. Klaus A. Günther-Dieng), Eberswalde város polgármestere (Friedhelm Boginski) és Brandenburg tartomány államerdészetének vezetője (Hubertus Kraut).

A YPEF 2015-ös versenysorozata a tervek szerint még az idén meghirdetésre kerül. A Nemzeti és a Nemzetközi Versenybizottság szeretettel meghív minden diákot, hogy vegyen részt a YPEF versenyen 2015-ben is!

Az Országos Erdészeti Egyesület nevében ezúton gratulálunk a diákoknak a kiváló eredményhez!

Forrás: OEE, YPEF

Szerző: Kovácsevics Pál - Hoczek László

Fotók: Kovácsevics Pál

Hírszerkesztő: Nagy László