"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mesélt az erdő a zalai arborétumban

Mesélt az erdő a zalai arborétumban

Több százan látogattak ki szombaton a csacsi arborétumban megrendezett 3. Zalai Erdésznapra, ahol a szakma és a szórakozás egyaránt helyet kapott. A korábbi években a zalaegerszegi falumúzeum kínált helyszínt, ami ugyancsak jó hátteret adott, ám az erdészek munkáját mégiscsak az erdőben lehet a legillőbb módon bemutatni. E gondolat vezérelte a szervezőket, az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai és Zalaegerszegi Helyi Csoportjait, amikor az arborétum mellett döntöttek. S való igaz, nehéz is volna versenyezni a faóriások látványával, a lombsusogással, a potyogó makk vidám kopogásával.

A program megnyitására Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungária elnökét kérték fel, mely civil szervezet a természetes folyamatokra alapozó erdőgazdálkodás híveit tömöríti.

- Az erdész társadalomban sok vitát vált ki az általuk képviselt szellemiség - avat be a szakmát foglalkoztató kérdésbe az egerszegi szervezők részéről Jozwiak Bernard elnök és Vissi Géza titkár. - A honi erdészet évszázados hagyománya a vágásos gazdálkodás, ami azt jelenti, hogy az érett erdőt letermelik, s helyette újat hoznak létre csemetékből. A természetes gazdálkodás hívei azonban azt mondják, legyen az erdőben mindenféle korú fa, egyéves és százéves. A kitermelés így sokkal munkaigényesebb és költségesebb, hiszen egyesével kell kiválogatni a vágáséretteket (szálalás), viszont nem ültetnek csemetéket, az erdő önmagát újítja meg. Nálunk ennek a módszernek kiveszett a gyakorlata, évtizedekig nem tanították, ám ma a törvény is ebbe az irányba tereli az állami erdőgazdálkodókat. Szlovéniában például, ami Közép-Európa legerdősültebb országa, törvényben tiltották meg a tarvágást.

Az erdésznap programja a laikusoknak is rengeteg színt kínált. „Harkály doktor" a fák vizsgálatába avatta be az érdeklődőket, mások a kéreg alatt szunnyadó háborús lövedékek felderítésére mutattak módot, a múltban kalandozhattunk a történelmi évgyűrűkkel, csodálhattuk Tóth József láncfűrész gyűjteményét, s erdei túrán kutathattuk a klímaváltozás nyomait. A gyerekek ládavasúton csúszdáztak, diót törtek, szellemes fajátékokat próbáltak ki. A hagyárosböröndi hagyományőrző faművesek segítségével pedig még jókora rönkök fűrészelésébe is besegíthettek. És persze éhen sem maradt senki sem.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Magyar Hajnalka

Fotók: Pezzetta Umberto

Hírszerkesztő: Nagy László