2018. 07. 22. Ma Magdolna, Mária, Magda névnapja van. Pontos idő: 16:10
Egyesületi hírek

Új elnököt választott az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoport | 2018-01-25

Varga Istvánt delegálta a tagság a helyi szervezet vezetésére

Az erdőtörvény módosításairól hallgattak meg előadásokat, majd elnököt választottak tegnap az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportjának tagjai.

Nagy érdeklődés kísérte a programot, aminek első részében Nagy Frigyes Vince, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály Erdészeti Igazgatási Osztályának erdészeti szakmai referense tartott előadást az ágazati jogszabályok tavalyi változásairól.

Mint elhangzott, már a törvény 2009-es megszületésekor felmerültek szakmai javaslatok a változtatásokra. A jogszabály végül tavaly módosult, rendkívül hosszú előkészítő munka után.

A szakember bevezetőként elmondta, a jogszabály változtatásakor is szigorúan szem előtt tartották azokat az alapelveket, amelyek három fő szempontot vesznek alapul. Nem romolhat az erdő természetessége, az erdőterület ne csökkenjen, és az erdő teljesítse a vele szemben támasztott elvárásokat, rendeltetést, és mindez a tervszerű erdőgazdálkodás keretében történjen.

A módosítások technikai és tartalmi jellegűek voltak, s az adminisztrációs terhek csökkentését is szolgálták. Fontos változás ment végbe az erdő meghatározásában. A módosítás után az erdő egy nyilvántartásba vételi folyamat eredményeként kerül be az adattárba, amiben megkülönböztetnek erdőt, szabadrendelkezésű erdőt, külterületi fásítást, illetve fásszárú ültetvényt.

Rendezni kellett az erdőgazdálkodás gazdálkodási viszonyait, hiszen mint elhangzott, az országban van körülbelül 350 ezer hektár magánerdő, ami nem működik, 150 ezer hektárnyi a rendezetlen erdő, 120 ezer hektáron levő erdőről évek óta nem adtak be bejelentőt, vagy nincs is erdőgazdálkodója. Az erdei haszonvételek körében néhány újdonság került bevezetésre, ilyen a közjóléti szolgáltatás, az erdei forrásvíz hasznosításának szabályozása, és az erdei legeltetési tevékenység korlátozott lehetővé tétele.

Jagicza Attila, az OEE Erdőrendezési Szakosztályának titkára a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatairól szólt.

A gyűlésen időközi elnökválasztásra került sor. Mint a rendezvényt levezető Vissi Géza, a helyi csoport titkára bejelentette, a szervezet elnöki teendőit 2012 óta ellátó Józwiak Bernard lemondott választott tisztségéről. Megköszönték az ötéves eredményes tevékenységét, amivel a helyi csoport jó működéséhez, tartalmas, érdekes rendezvények szervezéséhez hozzájárult. A számára mindvégig fontos erdészeti egyesület egyik meghatározó értékét a leköszönő elnök az erdészek szakmai érdekképviseletében látja, s kiemelte, hogy a tagság jó baráti társaságot is alkot.

A tagok jelölése alapján Varga István magánerdő gazdálkodó agrármérnök neve került a szavazócédulákra, akit a 2018. december 31-én záruló ciklus hátralevő idejére választottak meg elnöknek, s jövőre tisztújítást kell tartani.

Új elnököt választott az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoport
Forrás: zaol.hu
Szerző: Hajdu Péter
Fotók: Katona Tibor
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat