"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évnyitó Uzsán

Évnyitó Uzsán

A rendezvény napján, április 2-án Simon Sándor a vendéglátó, az Uzsai Erdészet erdészeti igazgatója köszöntötte a csoport megjelent tagjait és a vendégeket. Azt követően Keresztes György, a helyi csoport elnöke – a korábban meghirdetett és elfogadott napirend alapján – az időszerű kérdések megbeszélésre tért rá. A program kezdetekor az utóbbi hónapokban belépett új tagok – Kun Margit, Nagy Szilvia, Mester Zsuzsanna, Patai Gábor és Vezsenyi Imre – bemutatására, illetve bemutatkozására került sor. Majd a csoport 2013. évi munkájáról számolt be az elnök, és a 2014. évi munkatervet beszélték meg a HCs tagjai. A tagság az idei tervet elfogadta. Az elnök a továbbiakban tájékoztatta a jelenlévőket az Egyesület Alapszabályának változásairól, a 2014. évi választásokról, a csoport tagjainak elmúlt évi egyesületi kitüntetéseiről. Továbbá az idei javaslatokról, a csoport létszámának alakulásáról, a tagdíjak rendezésének és a tagságot igazoló matricák átadásának kérdéseiről.

Mindezek után a meghívott előadóké volt a szó. Elsőként Kolozs László (NÉBIH EI) mutatta be az Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer működésének módját és a mérések eredményeit, de szó esett az egységesített erdészeti monitoringról, az erdővédelmi hálózatról, az erdőtűz és éghajlatváltozás monitoringjáról, az erdészeti fénycsapdahálózatról is. Ezután Esztó Kinga (NÉBIH) ismertette az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer működését és az erdővédelmi kárbejelentő lapok kitöltését. Végül Borcsa Bodolayné Holl Katalin (NÉBIH) foglalta össze az abiotikus károsítók okozta erdőpusztulások felszámolását, illetve az erdősítési terhek enyhítését célzó Erdészeti Potenciál Helyreállítása című pályázat lehetőségeit, kiemelve a fontosabb tényezőket.

Az elfogyasztott ebédet és baráti beszélgetést követően a gyapjas pille által fenyegetett erdőrészleteket tekintettük meg, majd a 2011−12-es év aszályos időjárása következtében az erdészet területén tavaly bekövetkezett fenyőpusztulás szomorú eredményét ismerhették meg a résztvevők.

A terepi program végén Keresztes György megköszönte az előadók és a szervezők munkáját és bejelentette, hogy a következő szakmai napot Süttőre tervezi a helyi csoport a nyár elején. A meghívottak az ERTI erdővédelemmel foglalkozó szakemberei lesznek ismét.

Forrás: OEE Budapesti HM Helyi Csoport

Szerző: Orbán Tibor

Fotók: OEE Budapesti HM Helyi Csoport

Hírszerkesztő: Nagy László