2018. 03. 22. Ma Beáta, Izolda, Lea névnapja van. Pontos idő: 10:33
Érdekességek,kitekintő

Az Év fájának gyógyítói | 2017-11-28

A Debreceni Egyetem kutatói mentették meg a 300 éves szelídgesztenye fát

A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatócsoportja mentette meg a kipusztulástól azt a több mint 300 éves zengővárkonyi szelídgesztenyefát, amit idén az Év Fájává választottak.

A debreceni kutatók az 1990-es évek közepén kezdték feltérképezni a szelídgesztenyéseket Sopron környékén, a Kőszegi-hegységben, Zala, Somogy és Baranya megyékben, valamint a Dunakanyarban és Észak-Magyarországon. Elsősorban az úgynevezett kéregrák betegség terjedését vizsgálták, illetve próbálták megállítani. Az Európába az 1940-es években behurcolt kórokozó gomba a szelídgesztenyék kérgének megbetegedését, ezáltal a beteg részek fölötti korona teljes és végleges elszáradását, rövid időn belül a fa teljes pusztulását okozza. A faj fennmaradása is veszélybe került Magyarországon a 2000-es évek elejére.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatócsoportja megállapította, hogy a termésmennyiség a tizedére esett vissza a fertőzés következtében, hatékony kémiai védekezési mód idős, termő korú fák esetében pedig nincs ellene.

- Olaszországban, illetve Svájcban fedeztek fel a múlt század 50-es éveiben egy biológiai módszert, amivel kezelhető a szelídgesztenyekór, kutatócsoportunk ezt adaptálta tulajdonképpen. Az eljárás lényege, hogy a gombát egy vírussal legyengítjük, aminek hatására a kórokozó elveszíti megbetegítő képességének jelentős részét. A gyógyulás első jelei a kezelést követő fél- egy éven belül észlelhetők – magyarázza Radócz László, a kutatócsoport vezetője, a DE MÉK Növényvédelmi Intézet docense.

A vizsgálat 2000 és 2003 között a pécsváradi-zengővárkonyi ősgesztenyésre is kiterjedt, az 50 hektáros területen mintegy 500 fát kezeltek a debreceni szakemberek. Köztük volt az a ma már több mint 300 éves, Zengővárkony határában álló példány is, amit 2017-ben az Év Fájává választottak az Ökotárs Alapítvány versenyén. A zsűri a benevezett 48 fa közül 13-at juttatott döntőbe, melyekre 18 ezer szavazat érkezett. A mindössze 400 lakosú mecseki falu, Zengővárkony jelöltje több mint 4000 szavazattal nyert.

Még a fertőzés korai stádiumában megkezdtük a kezelését. Ennek köszönhetően bár néhány ága leszáradt a betegség miatt, ma már a törzs és a fő ágak egészségesek, amik meghatározóak a túlélés szempontjából. Gyógyultnak nyilvánítottuk, de azért tovább monitorozzuk, mint minden vizsgálatba bevont példányunkat. Jó eséllyel még akár ugyanennyit is megélhet a zengővárkonyiak büszkesége, hiszen a szelídgesztenye az egyik leghosszabb élettartamú fafaj Európában. Olaszországban például dokumentáltan 900 évesnél idősebb példányok is találhatók – tette hozzá Radócz László.

Zengővárkony szelídgesztenyéje részt vesz jövő év elején az európai versenyben, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A jelöltre várhatóan február 1-je és 28-a között lehet majd szavazni.

A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatói közben folytatják a több mint másfél évtizede megkezdett munkát, a vizsgálatokat és a kezeléseket időközben már a határon túli területekre, Kárpátaljára, Erdélyre és a Felvidékre is kiterjesztették.


Az Év fájának gyógyítói
Forrás: UNIDEB
Fotók: UNIDEB
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Elhunyt dr. Váradi Géza

Elhunyt dr. Váradi Géza | 2018-03-19

Gyászjelentés


Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő

Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő | 2018-03-07

159 diákcsapat szállt ringbe az első helyért


Muzsikál az Erdő 2018-ban is!

Muzsikál az Erdő 2018-ban is! | 2018-03-07

A rendezvénysorozat 15. évadának programajánlata


Magas szakmai színvonalú erdőgazdálkodás folyik a magyar erdőkben

Magas szakmai színvonalú erdőgazdálkodás folyik a magyar erdőkben | 2018-03-21

Kilátót avatott a Zalaerdő Zrt. Nagykanizsán - képgaléria!


Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon - képgaléria, videó!

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon - képgaléria, videó! | 2018-03-21

A 2017 április végi hókár pusztítása után újra látogatható a kiállítás


Átadták a Bence-hegyi kilátót Velencén

Átadták a Bence-hegyi kilátót Velencén | 2018-03-20

A tó új szimbóluma lehet a kortárs építőművészeti alkotás
Imperial22 futárszolgálat