2017. 09. 23. Ma Tekla, Líviusz, Ila névnapja van. Pontos idő: 11:05
Hírarchivum 2007-2012

Fenntartható Fejlődés | 2007-02-15

Konferencia sorozat

Az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával szervezi a vitasorozatot a fenntartható fejlődés fogalmának és megvalósításának különböző megközelítéséről.

A vitasorozat fővédnökségét Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vállalta.

Láng István akadémikus megnyítója után Michael Ehrke a FE Alapítvány vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Szili Katalin, aki személyesen vett részt a rendezvényen hangsúlyozta, hogy számára különösen fontos ez a vitasorozat, a többi tevékenységéhez viszonyítva, ezért itt mindig megjelenik. A rangsorolás indoklásához a 15 fokos téli meleget említette. Beszédében az alábbiakra tért ki. Ilyen helyzetben a társadalom és a természet kapcsolata kiemelten fontos. Meg kell találni a közös, nyugodt pontokat a társadalomban és ennek függvényében felrajzolni a jövőképet. Nemzeti színten kell a választ megadni, mely nem a tőke logikáján alapul, hanem a szociális helyzetre épül. Nem a verseny, hanem az ember az elsődleges szereplő. Az erdeményesebb fellépés érdekében az MSZP frakción belül megalakították a fenntartható fejlődés munkacsoportot, mert a politikának is szemlétet és tudatot kell változtatni ez ügyben. Ez a program-sorozat kilenc hónapig tart, november 15.-én fejeződik be, addig kell kihordani, hogy megszülethessen az új koncepció. Ennek kialakításánál fontos szempont, hogy a társadalmi viszonyok képviselete az első és a gazdaság csak eszköz a végrehajtáshoz. Örülne, ha minél több politikus venne részt a munkában. A célja, hogy Magyarország Fenntartható Fejlődés Stratégiája megszülethessen, mert szégyenszemre EU-ban csak nálunk nem készült el eddig.

Láng István akadémikus a Környezet és Fejlődés Világbizottsága (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából c. előadásában a húsz év alatt tortént környezeti változásokról számolt be, mely hozott jót és rosszat is. Véleménye szerint inkább rosszat.

Gyulai István igazagtó a fenntartható fejlődés ökológiai alapjairól tartott vitaindítót.

Az eseményen sajnos erdészek nem jelentek meg, talán nem is tudtak az eseményről. Dr. S. Nagy László a MTESZ alelnöke, a környeztvédelmi bizottság vezetője és Ormos Balázs az OEE főtitkára volt csupán jelen.

Az OEE honlapjának eseménynaptár rovatában feltüntetjük az összes további vitaülés időpontját. Kérjük, hogy minél több erdész vegyen részt hazánk fenntartható fejlődés stratégiájának kidolgozásában.Forrás: Ormos Balázs
<< vissza
Az Erdővarázs Családi Nap a Kincsem Parkba költözött

Az Erdővarázs Családi Nap a Kincsem Parkba költözött | 2017-09-22

A magyar erdők kincsestára az OMÉK-on


Dél-Erdélyben jártunk

Dél-Erdélyben jártunk | 2017-09-18

Kirándulás Hátszegen és Szászföldön az OEE Erdélyi Helyi Csoport szervezésében


Elhunyt Hopp József

Elhunyt Hopp József | 2017-09-15

Gyászhír


A Kárpát-medence kincseibe az erdőink is beletartoznak - videóval!

A Kárpát-medence kincseibe az erdőink is beletartoznak - videóval! | 2017-09-22

Nemzeti kincs, természeti erőforrás


TeSzedd, avagy MiSzedtük Lengyelen!

TeSzedd, avagy MiSzedtük Lengyelen! | 2017-09-22

Összefogás a tolnai erdők tisztaságáért


Az állami erdőgazdaságok is kiállítanak az OMÉK 2017 agrárexpón

Az állami erdőgazdaságok is kiállítanak az OMÉK 2017 agrárexpón | 2017-09-21

Erdészet szakmai konferencia és a II. Erdővarázs a hazai agrárium seregszemléjén
Imperial22 futárszolgálat