2018. 01. 20. Ma Fábián, Sebestyén névnapja van. Pontos idő: 05:54
Hírarchivum 2007-2012

Fenntartható Fejlődés | 2007-02-15

Konferencia sorozat

Az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottsága és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával szervezi a vitasorozatot a fenntartható fejlődés fogalmának és megvalósításának különböző megközelítéséről.

A vitasorozat fővédnökségét Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vállalta.

Láng István akadémikus megnyítója után Michael Ehrke a FE Alapítvány vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Szili Katalin, aki személyesen vett részt a rendezvényen hangsúlyozta, hogy számára különösen fontos ez a vitasorozat, a többi tevékenységéhez viszonyítva, ezért itt mindig megjelenik. A rangsorolás indoklásához a 15 fokos téli meleget említette. Beszédében az alábbiakra tért ki. Ilyen helyzetben a társadalom és a természet kapcsolata kiemelten fontos. Meg kell találni a közös, nyugodt pontokat a társadalomban és ennek függvényében felrajzolni a jövőképet. Nemzeti színten kell a választ megadni, mely nem a tőke logikáján alapul, hanem a szociális helyzetre épül. Nem a verseny, hanem az ember az elsődleges szereplő. Az erdeményesebb fellépés érdekében az MSZP frakción belül megalakították a fenntartható fejlődés munkacsoportot, mert a politikának is szemlétet és tudatot kell változtatni ez ügyben. Ez a program-sorozat kilenc hónapig tart, november 15.-én fejeződik be, addig kell kihordani, hogy megszülethessen az új koncepció. Ennek kialakításánál fontos szempont, hogy a társadalmi viszonyok képviselete az első és a gazdaság csak eszköz a végrehajtáshoz. Örülne, ha minél több politikus venne részt a munkában. A célja, hogy Magyarország Fenntartható Fejlődés Stratégiája megszülethessen, mert szégyenszemre EU-ban csak nálunk nem készült el eddig.

Láng István akadémikus a Környezet és Fejlődés Világbizottsága (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából c. előadásában a húsz év alatt tortént környezeti változásokról számolt be, mely hozott jót és rosszat is. Véleménye szerint inkább rosszat.

Gyulai István igazagtó a fenntartható fejlődés ökológiai alapjairól tartott vitaindítót.

Az eseményen sajnos erdészek nem jelentek meg, talán nem is tudtak az eseményről. Dr. S. Nagy László a MTESZ alelnöke, a környeztvédelmi bizottság vezetője és Ormos Balázs az OEE főtitkára volt csupán jelen.

Az OEE honlapjának eseménynaptár rovatában feltüntetjük az összes további vitaülés időpontját. Kérjük, hogy minél több erdész vegyen részt hazánk fenntartható fejlődés stratégiájának kidolgozásában.Forrás: Ormos Balázs
<< vissza
A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések!

A 2009. évi Erdőtörvény és aktuális rendeletei összeszerkesztve - letöltések! | 2018-01-15

Az OEE Erdőrendezési Szakosztály aktuális szakmai anyagaKöszönet az erdészek munkájáért!

Köszönet az erdészek munkájáért! | 2017-12-22

Révész Máriusz kormánybiztos karácsonyi jókívánságai Egyesületünk tagjainak és az állami erdőgazdaságoknakTájékoztató kiadvány jelent meg a biomassza-alapú gazdaság alapjairól

Tájékoztató kiadvány jelent meg a biomassza-alapú gazdaság alapjairól | 2018-01-16

A biomassza felhasználásban rejlő lehetőségek kiaknázása a cél


Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark

Rekordévet zárt a Budakeszi Vadaspark | 2018-01-16

Öt évnyi folyamatos látogatóbarát fejlesztés
Imperial22 futárszolgálat