2018. 08. 15. Ma Mária névnapja van. Pontos idő: 03:17
Hírarchivum 2007-2012

Az Erdő Sóhaja | 2008-06-07

Feiszt Ottó bukkant a nyomára

Az Országos Erdészeti Egyesület programja felkarolja a szakmai kultúra népszerűsítését. Számos kiadvány, könyv kiadása és támogatása bizonyítja ennek az ügynek a fontosságát. Egyik kiemelt partnerünk és támogatónk a Zalaerdő Zrt. és köztudottan könyvbarát vezérigazgatója Feiszt Ottó erdőmérnök. A Zalaerdő Zrt. nem csak saját újságot tart fenn, hanem felkarolja a térség elismerést kivívott személyiségeit, erdészeit. Könyveket adnak ki, szobrokat állítanak, kulturális és szakmai rendezvényeket szerveznek. Nem csoda, ha Feiszt Ottó vezérigazgató bukkant rá egy számunkra, erdészek számára fontos írásra, versre.

Sok erdész lakásában és erdészeti helység falán akasztották ki „Az erdő fohásza” című verset. Épp a minap került kezembe egy kis könyv Dabas város kiadásában, mely a település nagy fáit mutatja be. A bevezető oldalon a következő című vers található: „A fák fohásza”. A vers tartalma a megegyezik az általunk is ismerttel, ami az erdőről szól.

A fohász az idegen szavak kézi szótára szerint, segítségkérés Istentől. Vajon ez a vers erről szól?

Feiszt Ottó megküldött írását az alábbiakban teszem közzé azzal, hogy gondoljuk meg, hogy nem szükséges-e a tiszta forráshoz és a mű eredeti címéhez, szerzőjének feltüntetésével visszatérni? Várom olvasóink javaslatait.

Íme az írás:

AZ ERDŐ SÓHAJA

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!

Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől és gyümölcsöm oltja szomjúságodat.

Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja, én vagyok az ágy, amelyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed.

Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.

Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg a kérésemet:

– Ne bánts!

Fekete István

.

„Az erdő sóhaja” – „Az erdő fohásza”

Örömmel teli meglepetéssel fedeztem fel, és olvastam Fekete István: „Az erdő ébredése” című, a közelmúltban megjelent gyűjteményes könyvében „Az erdő sóhaja” című írást. A kötetet Sánta Gábor szerkesztette, s annak összeállításában a Gyenesdiáson élő Horváth József is közreműködött. Ő találta meg a Magyar Rádió archívumában, mind „Az erdő ébredése”, mind „Az erdő sóhaja” című írások gépiratát, mint Fekete István műveit. Mindkettőt 1948. február 24-én olvasták fel – gondolom a Kossuth Rádióban.

Ez utóbbi mű igen közismert lett „Az erdő fohásza” címen, hiszen számtalan formában, fára festve, pergamenre nyomtatva, erdészeti irodákban, vadász- és turistaházakban is megtalálható, akár díszes formában is, kifüggesztve. De sehol sincs feltüntetve e szöveg szerzője! Mit tagadjam, amikor először olvastam „Az erdő fohászát” nekem tetszett. Ám igen tisztelt professzorunk, dr. Mayer Antal az erdőműveléstan talán legkiválóbb művelője, a hetvenes évek elején, egyik előadásán mérgesen kifakadt, hogy: „az erdészeti ünnepeken állandóan ezt, egy falusi tanító által fabrikált írást idézik, holott a magyar költészet tele van híres-neves költőink erdőről szóló szebbnél-szebb verseivel.” Rövidesen meg is szerkesztette „Az erdő poézise” című könyvet a professzor úr, ennek bizonyítására, összegyűjtve benne az erdőről szóló magyar irodalom számtalan remekét! Az erdő fohásza persze nem kapott ebben a kötetben helyet.

Ám Fekete Istvánt minden bizonnyal a II. világháborút követő, túlzott erdőpusztítások indították arra, hogy szót emeljen az erdők kímélete, védelme érdekében. S mint megannyi írásával, ezzel is nevelni kívánta az ifjúságot és az embereket az erdő szeretetére. Ha a jövőben „Az erdő fohásza” alá szerzőjének nevét is odaírjuk, akkor talán még inkább megszívlelik az olvasók, az erdő sóhaját, fohászát.

Feiszt Ottó

.

További forrás:

http://www.ekultura.hu/mutat.php?cid=2619Forrás: Feiszt Ottó, Ormos Balázs
<< vissza

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást | 2018-08-14

2 millió forintos támogatás erdészeti szaporítóanyagra


Elhunyt Kóthy István

Elhunyt Kóthy István | 2018-08-09

Gyászhír


Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI

Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI | 2018-08-02

Álláslehetőség az Erdővédelmi Osztályon


Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben

Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-31

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése


Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon

Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon | 2018-07-29

A sziklaszoros áttörésének évfordulóján tartott ünnepséget az Egererdő Zrt.
Imperial22 futárszolgálat