2018. 06. 23. Ma Zoltán, Szultána névnapja van. Pontos idő: 08:02
Nemzetközi hírek

Közeleg az Erdők Világnapja! - videóval! | 2018-03-07

Az erdők és a fenntartható városok

Az Erdők Világnapja 2018-ban az erdők és a fenntartható városok témakörét járja körül. 2050-re a világ népességének 70%-a, körülbelül 6 milliárd ember fog városokban élni, arányaiban is több, mint a történelem során valaha. Korántsem mindegy tehát, hogy milyen életkörülményeket biztosítanak majd e városok. Élhető, egészséges világ lesz, vagy az urbanizáció minden hátrányát felvonultató, a természettel össze nem egyeztethető életforma kialakulása várható?

Már ma is van példa bőven mindkettőre, de míg a zöld városok csak igazán tudatos erőfeszítések árán jönnek létre, a spontán fejlődés gyakran az ellenkező irányba vezet. Előrelátó tervezéssel, a természet törvényeinek tiszteletével azonban építhetünk olyan városokat, ahol élni valóban öröm, nem pedi kényszerűség. A fák, erdőfoltok, zöld felületek számtalan módon jobbítják életünket, szinte ingyen kínálnak megoldást olyan problémákra, mint hőség, zaj, por, nem is beszélve a vízháztartásról, szénmegkötésről és számos egyéb ökológiai funkcióról, melyek mesterséges úton való biztosítása csak hatalmas költségekkel és alacsony hatékonysággal lenne megoldható – ha egyáltalán megoldható.

Az Erdők Világnapja ebben az évben erre kívánja felhívni a figyelmet, annál is inkább, mert idén kerül felülvizsgálatra két olyan fenntarható fejlődési cél is, amelyben az erdőknek meghatározó jelentősége van: a fenntartható városokról és közösségekről szóló 11-es, és a szárazföldi életről szóló 15-ös cél.

A Világnap méltó megünneplése érdekében a FAO elkészítette szokásos videpoklippjét (jelenleg 9 nyelven), mely már jónéhány hete adásban van a világ nagy TV-társaságainál, és amely elérhető a Világnap honlapján ) http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/), számos más, hasznos információval együtt.

Reméljük, hogy idén is minél többen csatlakoznak az erdők megünnepléséhez és hogy a klipp is számtalan nyelvre lefordításra kerül!

Közeleg az Erdők Világnapja! - videóval!
Forrás: FAO
Szerző: Csóka Péter
Fotók: FAO
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Békés megyében versengenek az ország legjobb erdésztechnikusai - képgaléria!

Békés megyében versengenek az ország legjobb erdésztechnikusai - képgaléria! | 2018-06-21

Az Év erdésze szakmai verseny országos döntője GyulánÚtnak indultak az erdei vándortáborozó diákok! - képgaléria!

Útnak indultak az erdei vándortáborozó diákok! - képgaléria! | 2018-06-21

Nyárindító rendezvény a BörzsönybenLopják a vadvédelmi rendszereket

Lopják a vadvédelmi rendszereket | 2018-06-20

Egyedi jelzésekkel védekezik a Zalaerdő Zrt.


Nem folytatja tovább a szakmai munkát Ugron Ákos Gábor az Agrárminisztériumban

Nem folytatja tovább a szakmai munkát Ugron Ákos Gábor az Agrárminisztériumban | 2018-06-19

Felmentették a pozíciójából a helyettes államtitkárt - dr. Nagy Jánost nevezték ki utódjául
Imperial22 futárszolgálat