2017. 12. 11. Ma Árpád, Árpádina, Damazusz névnapja van. Pontos idő: 08:20
Nemzetközi hírek

Gyakoribbá válnak az erdőtüzek Dél-Európában | 2017-08-17

Kettőről öt hónapra növekedhet a tűzvészveszély időszaka

Sorra érkeznek a hírek a mediterrán országokból az újabb és újabb erdőtüzek fellobbanásáról, a melegrekordokat döntögető hőhullám és a szeles időjárás ugyanis egyaránt megkönnyíti a lángok terjedését. Az Euronews hírportál által megszólaltatott szakértők szerint idén csaknem háromszorosára nőtt az erdőtüzek száma az Európai Unióban: 2017-ben már 1068 tűzesetet dokumentáltak, míg az elmúlt nyolc évben átlagosan 404 esetről történt feljegyzés. A lángokba borult területek mérete megközelíti Luxemburg területét.

A tűzesetek számának megsokszorozódásáért a szakemberek elsősorban az éghajlatváltozást teszik felelőssé, amelynek következtében megnövekedett a hagyományos tűzvészszezon időtartama. A következő években ráadásul az erdőtüzek gyakorisága is emelkedni fog, és új, eddig nem érintett területek is veszélybe kerülhetnek.

Az elmúlt hetekben leginkább Olaszországnak, Portugáliának és Horvátországnak kellett felvennie a harcot a lángokkal szemben, az átlagosan száraz területeken ugyanis tovább rontja a körülményeket a szokásosnál magasabb átlaghőmérséklet és kevesebb csapadék. Eddig idén Portugáliában végezte a legnagyobb pusztítást az erdőtűz: a dél-európai ország középső részén található Leiria térségé­ben 64 ember vesztette életét a hirtelen fellobbanó és gyorsan terjedő lángokban. Lisszabon egyébként továbbra is küzd a lángokkal, a minap már az Európai Unió segítségét kérte, ugyanis sem a felszerelés, sem a személyzet létszáma nem elegendő a tűzvészek megfékezéséhez.

A tűzvész megállításának egyik legkönnyebb módja szakemberek szerint a kritikus földterületek megfelelő kezelése lenne. A múlt havi portugál erdőtűz helyszíne ugyanis például olyan erdészeti vállalatok tulajdonában van, amelyek nem voltak hajlandók lemondani a profitról egy „tűzvészszünet” megtartásával, pedig ezzel nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baj. Mindenesetre az elmúlt évek tendenciája alapján a mediterrán országoknak a korábbinál jóval hosszabb tűzvészszezonra kell készülni, az eddigi kettőről ugyanis akár öt hónapra is növekedhet a kritikus időszak.

Gyakoribbá válnak az erdőtüzek Dél-Európában
Forrás: Magyar Idők
Szerző: Tóth Loretta
Fotók: REUTERS
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria!

Hajdu Tibor erdőmérnökre emlékeztek Szentgyörgyvölgyön - képgaléria! | 2017-11-28

Az Erdőrendezési Szakosztály és a Zalaegerszegi HCs közös rendezvénye


Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai

Visszanézhetőek a Kaán Károly emlékkonferencia előadásai | 2017-11-22

A szakképzéstől a szakigazgatásig


A virágos kőris az Év fája 2018-ban!

A virágos kőris az Év fája 2018-ban! | 2017-11-19

Felértékelődő ökológiai szerep a klímaváltozás tükrében


Átadták a Karcagi Parkerdő lombkorona sétányát - képgaléria!

Átadták a Karcagi Parkerdő lombkorona sétányát - képgaléria! | 2017-12-08

A NEFAG Zrt. közjóléti fejlesztése a fátlan Hortobágy szélén


Fellendült a természetjárás 2010 óta

Fellendült a természetjárás 2010 óta | 2017-12-07

Kiemelt szerepet töltenek be a fejlesztésekben az állami erdőgazdaságok

Imperial22 futárszolgálat