2018. 02. 21. Ma Eleonóra, Zelmira, Péter névnapja van. Pontos idő: 09:48
Nemzetközi hírek

A zöld arany húzza az egész svéd gazdaságot | 2017-09-14

Magasba szöktek a faalapanyag árak, erősödnek a befektetések az erdőgazdálkodási ágazatba

Évek óta nem érte meg ennyire erdőtulajdonosnak lenni Svédországban, mint most. A világ legboldogabb országai közé sorolt skandináv államban 2010 óta nem volt ilyen magas a fa köbméterenkénti ára. Eközben az erdőgazdálkodások fejlesztése minden korábbinál kevesebbe kerül a tulajdonosoknak, mert többségük megbízható adósnak számít a bankoknál, így hitelt is könnyebben és olcsóban kapnak.

Menő dolog erdőt vásárolni Svédországban, bár a trend mögött valójában a biztosnak látszó megtérülés ígérete húzódik. A gazdasági hasznosítású erdők árai a rekordszinthez közelednek, és ez teljes svéd gazdaságot húzza magával. Enélkül és a svéd jegybank 300 milliárd koronás (38 milliárd dollár) kötvényvásárlása, azaz gazdaságba pumpált injekciója nélkül, sokkal döcögősebb lenne az ország gazdaságának tempója.

Markáns különbség mutatkozik az ország északi és déli részének faalapanyag-árai között, de az átlagár mindenképpen történelmi rekord fele közelít, meghaladva a 2010-es, addig legmagasabb mértéket. Délen egy köbméter fa ára 600 svéd korona (nagyjából 20 ezer forint) fölött van, az ország északi részén nagyjából 270 korona az ár.

Úgy tűnik egyébként, hogy a svédek szeretnek erdőt vásárolni, vagyis nem csak az összeszerelős bútorairól ismert áruházlánc számára fontosak a fák. A cégek dolgát könnyítik az ultra-alacsonynak nevezhető kamatlábak, melyek miatt bátrabban merhetnek hitel felvenni a gazdálkodás fejlesztésére. A legnagyobb erdőgazdálkodó társaság a Svenska Cellulosa AB. A svédországi erdőtulajdonosok ugyanakkor jó ütemben is kereskednek a gazdasági hasznosítású erdeikkel. Egy korábbi becslés szerint, az elkövetkező öt évben 86 milliárd korona értékben fog gazdát cserélni a zöld arany Svédországban. A külföldi befektetők ugyanakkor még csak érdeklődnek az erdőgazdálkodás kínálta lehetőségek iránt. A piac egyelőre inkább a helyi tulajdonosok újabb és újabb befektetései illetve fejlesztései révén bővül.

A zöld arany húzza az egész svéd gazdaságot
Forrás: origo.hu/Gazdaság
Fotók: Cultura Creative/Antonio Saba
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés | 2018-02-07

30 órás képzés, 30 kreditpont, képzési helyszínek szerte az országban


Fedezd fel az örökséged! – 2018.

Fedezd fel az örökséged! – 2018. | 2018-02-01

Folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye - Jelentkezés:február 25-ig!


Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria!

Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria! | 2018-02-01

Hagyomány, közösség, összetartozás
Imperial22 futárszolgálat