2017. 10. 21. Ma Orsolya, Zsolt névnapja van. Pontos idő: 23:32
Történetünk

Országos Erdészeti Egyesület

Az Országos Erdészeti Egyesület 1866. december 9-én alakult meg Pesten, a több mint 160 éve, 1851-ben alapított Ungarischer Fortsverein jogutódjaként.

Az erdészeti politikában elért sikerei mellett az Egyesületnek maradandó eredményeket hozott a magyar nyelvű szakirodalmat és a szaktudományok fejlesztését patronáló tevékenysége. Ennek számos alapítványával nyújtott támogatási hátteret. 1873-ban megvásárolta Divald Adolftól és Wagner Károlytól az általuk 1862-ben indított „Erdészeti Lapok” tulajdonjogát és azóta folyamatosan megjelenteti a folyóiratot.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett az Egyesület az erdészeti szakoktatás és a kutatás fejlesztéséért folytatott erőfeszítéseivel is. Az egyesület közreműködése eredményeként 1883 őszén, Ásotthalmán megnyílt az első állami alsófokú erdész szakiskola.

Az Egyesület akkori súlyának, vagyonának gyarapodását mutatja a tisztán a tagok hozzájárulásából 1886-ban felépült Alkotmány utcai székháza is.

Az első világháború alatt, a társadalmi élet kedvezőtlen fordulata következtében az egyesületi élet mozgástere is beszűkült. A trianoni békediktátum az erdészetben tragikus veszteségeket okozott, erdeink 84%-át elvesztettük. Ennek hatása napjainkig érezhető.

A II. világháború után nagy állami erdőbirtok alakult ki. Az erdőtelepítési programmal növekvő erdőterület és az állami szektor egyre több szakembert igényelt - az Egyesület taglétszáma is növekedésnek indult.

A rendszerváltás után az erdőtulajdon szerkezete jelentősen átalakult, a magánerdő ismételt kialakulásával változott az egyesületi tagság összetétele is. Az erdő termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban újszerű társadalmi és piaci igények fogalmazódtak meg. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, az erdészet költségvetési kapcsolatainak és a szakmai irányítás szerkezetének átalakulása, az újabb társadalmi szervezetek megjelenése és aktivitása az Egyesületet újabb kihívások elé állította, amelyekre aktív működésével igyekszik választ adni.

Az Egyesület éves programot készít, melyet a küldöttgyűlés hagy jóvá, ez vezérli az alapvető tevékenységét.

Ennek során:

- szükségesnek tartja az erdészeti politika közérthető formában való megfogalmazását,

- közreműködik az országos szakmai döntések előkészítésében,

- elősegíti az állami és magán erdőgazdálkodás tapasztalatcseréjét,

- kiadványokkal és pályázatok kiírásával segíti a közös célok megvalósítását,

- bel- és külföldi tanulmányutakat szervez a tagság számára,

- rendezvények szervezésével segíti a szakmai összetartozást, Vándorgyűlés, Év erdésze verseny, innoLignum Sopron, Erdők Hete, Erdésznők Találkozója, Erdészbál, stb.,

- az Erdészeti Lapok kiadásával, a honlapok működtetésével igyekszik szolgálni az erdészet, a kapcsolódó szakterületek és a társadalom információigényét,

- folyamatosan bővíteni kívánja jelenleg 3500 fős tagságát, elsősorban az erdész végzettségű szakemberek, magán erdőtulajdonosok vagy a természetvédelem, vadgazdálkodás, fafeldolgozás, erdőpedagógia és környezeti nevelés területén dolgozók, az oktatási intézmények tanulói és a határon túli magyar szakemberek köréből.

Barátsággal várjuk tagjaink sorába!

 

 

 

 

 

 

 

 << vissza
Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója

Szentpéteri Sándor az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója | 2017-10-13

Lomniczi Gergely főtitkár október 15-tel búcsúzik


Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria!

Emlékoszlopot avattak Debrecenben - képgaléria! | 2017-10-11

Emlékezés Kaán Károlyra és az első hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánítására


Elindult az

Elindult az "Év Fája 2018" online szavazás! | 2017-10-03

Virágos kőris, fehér fűz, rezgő nyár?


A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval!

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója - videóval! | 2017-10-19

2017.10.21 - szombat 12:30 óra – ECHO-TV


Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak

Tájékoztató előadások erdőtulajdonosoknak, erdőgazdálkodóknak | 2017-10-18

Folytatódik a MEGOSZ rendezvénysorozata


Harctéren a vadvilág

Harctéren a vadvilág | 2017-10-18

Természetvédelmi siker katonai területen - a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közreműködésével


Szavazzon az ÉV FÁJA 2018-ra!
Virágos kőris (Fraxinus ornus)

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap (pl. a feketefenyő tömeges pusztulása miatt), e mellett kertészeti szerepe is jelentős. Sajnálatosan a gyomfa-szemléletünk továbbra is él, így kevésbé becsüljük ezt a fafajt.

Fehér fűz (Salix alba)

Az árterek vízháztartásának romlása miatt sok helyen pusztulnak állományai, nemesített fajtái visszaszorították az alapfajt. A múltat idéző fejesfa üzemmódban kezelt botoló füzesek eltűnőben vannak, holott tájképi szerepük is kiemelkedő.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza-szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Már szavaztam, tovább az oldalra >>
Imperial22 futárszolgálat