2015. 04. 18. Ma Andrea, Ilma, Apolló, Aladár névnapja van. Pontos idő: 17:05
YPEF - tanulmányi verseny

 ELSŐ, NEMZETI FORDULÓ

Az YPEF 2015 verseny első fordulójában 23 iskola, 53 csapata vett részt. A verseny szoros eredménnyel zárult. A 6-7 és a 10-11. helyezéseken pontegyezőség alakult ki. A nemzeti döntőbe jutott 11 csapat átlagos eredménye 62%-os.

A döntőbe jutott csapatok:


•    Baár-Madas Református Gimnázium: Tamás Panna, Patterson Dalma Liza, Kovács Boglárka
•    Ferences Gimnázium: Nagy Fruzsina, Pallagi Regina Blanka, Szarkowicz Kinga
•    Comenius Angol-magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola: Pongrácz Flóra Adél, Váradi Eszter Anna, Szolnoki Anna
•    Szent Margit Gimnázium: Huszti Dóra, Lados Botond, Szabó Rita
•    Baár-Madas Református Gimnázium: Balsai Lili, Boldizsár Imre, Uri Benjámin
•    Mátra Szakképző Iskola: Boldizsár Tibor, Szép Szabolcs, Tihany Péter
•    Xántus János Gyakorló Középiskola: Tóth Mihály, Pleck András, Kecskés Krisztián
•    Baár-Madas Református Gimnázium: Nényei Piroska, Alföldi Rozália, Kozma Katica
•    Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium: Nagy Hajnalka, Somogyvári Lilla, Weisz Liána
•    ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium: Jékely Boldizsár Lajos, Király Márton, Vitai Kitti
•    Korányi Frigyes Gimnázium: Kósa Bettina, Takács Nikoletta, Kovács Kitti

Gratulálunk a döntőbe jutott iskoláknak és diákoknak!

Az YPEF Nemzeti Versenybizottság ezúton is köszöni a felkészítő tanárok munkáját, a diákoknak a versenyben való részvételt. Bízunk benne, hogy a verseny hozzájárult az erdőkkel, erdészettel kapcsolatos tudás elmélyítéséhez.

Eredmények

Az első forduló kérdései és válaszai

 


FELHÍVÁS

 

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Bizottság nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet

Fiatalok Az Európai Erdőkben – 2015 címmel.

 

Európa, mint kontinens, ezen belül az Európai Unió, és a nem uniós országok rendkívül változatos természeti és gazdasági környezettel rendelkeznek. E változatos környezet meghatározó eleme az erdő, annak jellegzetes megjelenésével, növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, valamint az ott folyó emberi tevékenységekkel. Az erdő Európa egyik utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Ugyanakkor országonként és régiónként más erdők és erdészeti feladatok jellemzik.

 

A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, és az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket. Objektív kép alakuljon ki bennük a természeti erőforrások megőrzéséről és a velük való fenntartható gazdálkodás szükségességéről saját környezetükben és európai léptékben egyaránt.

 

A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus, Ukrajna (megfigyelői státuszban).

 

A jelentkezés feltételei

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 és nem lehetnek idősebbek 20 évesnél a 2014/2015-ös tanév kezdetén, azaz 2014. szeptember 1-én.

A verseny nyelve angol (minden csapattag esetében feltétel a nyelvtudás). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat az idei évben nem kell fizetni.

 

A felkészülési anyag

A verseny felkészülési anyaga 2015. elejétől a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu), valamint további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

 

A verseny ütemezése

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe.

A nemzeti szakasz első fordulójában az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait. A verseny nyelve: magyar. Tervezett időpontja: 2015. március 19.

A nemzeti szakasz döntője során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A feladatlap mellett a döntőre, adott témában tudományos posztert kell készíteni minden csapatnak (a poszter témáját és paramétereit az első fordulót követően közöljük). A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2015. május 16.

 

A nemzetközi döntőbe kerülő nemzeti csapatokból sorsolással háromfős, többnemzetiségű csapatok kerülnek kialakításra. Innét kezdve e vegyes csapatok versenyeznek egymással. A csapatokra háromfordulós megmérettetés vár. Az első egy teszt feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból. A második forduló a szabadban, az erdőben kerül lebonyolításra, ahol több helyszínen kell játékos feladatokat megoldani a csapatoknak. A harmadik fordulóban a csapat megadott témában egy Power point prezentációt tart a többi csapatnak, amelyben feladata a téma lehető legszakszerűbb, legérdekesebben bemutatása. A prezentáció elkészítése során a házigazdák által biztosított felnőtt segítség igénybe vehető. A versenyt a három fordulóban a legtöbb pontot gyűjtő csapat nyeri meg.

A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja és helyszíne: 2015. szeptember, Románia, Brassó.

 

Jelentkezés

Az OEE honlapjáról letölthető excel fájl kitöltésével és az ypef@oee.hu címre való megküldésével lehet jelentkezni. Figyelem! Egy iskola több csapata jelentkezhet egy excel fájl megküldésével, de csapatonként külön munkalapot kell kitölteni!

 

Jelentkezési határidő: 2015. február 25.

Felhívás

Jelentkezési lap

 

 << vissza
Év Erdésze Verseny 2015 regisztráció - gyakorlati kérdések és válaszok

Év Erdésze Verseny 2015 regisztráció - gyakorlati kérdések és válaszok | 2015-04-14

Használja a Vándorgyűlés egyéni jelentkezés felületét!„Muzsikál az erdő” 2015-ös alkotói pályázatai

„Muzsikál az erdő” 2015-ös alkotói pályázatai | 2015-04-10

Képzőművészet, fotózás, irodalom és gyermekrajz


Szakma Kiváló Tanulója Verseny Ásotthalmon - képgalériával

Szakma Kiváló Tanulója Verseny Ásotthalmon - képgalériával | 2015-04-15

Bedős diákok a dobogó első fokán


Elfogadták az erdőtörvény módosítását

Elfogadták az erdőtörvény módosítását | 2015-04-15

Faanyag eredetigazolási rendszer


Jégtörések után újraindul az élet

Jégtörések után újraindul az élet | 2015-04-15

A NÉBIH munkatársai alapszintű származási kísérlet ültetésével segítették a helyreállítást az Ipoly Erdő Zrt. területén


Imperial22 futárszolgálat