2019. 06. 20. Ma Rafael, Dina névnapja van. Pontos idő: 17:55
Nemky Ernő Dr.

Dr. Nemky Ernő
(Diósgyőr, 1909.márc. 03. – Sopron, 1986. aug. 25.)

Okleveles erdőmérnök, a mezőgazdasági (erdészet) tudomány doktora, egyetemi tanár, az erdészeti növénytan  kiemelkedő professzora, kutatója. Vadas Jenő díjas,  elnyerte a Munka Érdemrend bronz fokozatát.

Rövid életrajz:


Nemky ErnőSopronban, 1933-ban szerzett erdőmérnöki oklevelet. Gyakorlati munkáját a Miskolci erdőgazdaságnál kezdte, majd az Erdőmérnöki Kar Híd- és Vasútépítéstani Tanszékén dolgozott tanársegédként. Innen előbb a Budapesti Állami Erdőfelügyelőséghez, később pedig a Gödöllői Erdőgazdasághoz került. E munkahelyeken alföld- és kopárfásításokkal foglalkozott. Különösen az eredményes pilisi kopárfásítások bizonyítják kiemelkedő szakmai munkáját.1943-49-ig a Nagymarosi Erdőgondnokságot vezette. Innen a Mezőgazdasági Tudományos Központba, majd az MTA adminisztrációjába rendelték erdészeti előadónak. Megingathatatlan erkölcsi alapokon álló, kötelességtudó, szorgalmas tudományszervezőként jó szolgálatot tett az erdész szakmának.
1951-ben bízták meg az Erdőmérnöki Főiskola Növénytani Tanszékének vezetésével, ahol 1975-ig, nyugdíjba vonulásáig fő feladatának az oktatás folyamatos korszerűsítését, új egyetemi jegyzetek írását, a botanikus kert fejlesztését, a gyűjtemények létrehozását, kiegészítését tekintette. E munkáját is páratlan szorgalom és a minőségre való törekvés jellemezte. De nemcsak öt tantárgy korszerű oktatásán, az ismeretek alapos elsajátításán fáradozott, hanem — mint a sportkör tanárelnöke — a hallgatóság fizikai nevelésével, a sport megszerettetésével is sokat fáradozott. A magyar erdészetet mint kiváló kutató is szolgálta. Nagy rátermettséggel vizsgálta a tölgy felújulás ökofiziológiai alapjait és a többi fontos fafaj természetes úton történő felújításának elméletét, gyakorlatát is kutatta. Oktató-nevelő munkáját többször elismerő oklevelekkel, kiváló dolgozó kitüntetéssel, kutató tevékenységét Vadas Jenő emlékéremmel, életművét Munka Érdemrenddel ismerték el. Számos tudományos és társadalmi szervezetben dolgozott. Alapító tagja volt az MTA Erdészeti Növénynemesítési Albizottságának is.

Főbb művei:


Kiterjedt tudományos irodalmi tevékenységében fő mérföldkő az Erdészeti növénynemesítés c. első magyar szakkönyv szerkesztése és társszerzői munkája.

Emlékhelyek (kopjafa, emléktábla, síremlék):  


Nemky Ernő sírja a Nagymarosi temetőben található.
<< vissza
Elkezdődtek az erdei, vízi és kerékpáros vándortáborok

Elkezdődtek az erdei, vízi és kerékpáros vándortáborok | 2019-06-20

Az ország 19 útvonalát több mint 11 ezer gyerek járja végigJúnius 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst | 2019-05-28

Hivatalos gyászjelentés


Ökológiailag egyre stabilabb erdők jönnek létre hazánkban

Ökológiailag egyre stabilabb erdők jönnek létre hazánkban | 2019-06-20

A szakemberek védik az őshonos fákat az invazív fajokkal szemben


Minden fa új értéket teremt

Minden fa új értéket teremt | 2019-06-20

Interjú a Mi erdőnk magazinban Zambó Péter államtitkárral


A kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben

A kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben | 2019-06-19

Oak protection - A Mecsekerdő Zrt. és a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaság együttműködése


Imperial22 futárszolgálat