2019. 06. 20. Ma Rafael, Dina névnapja van. Pontos idő: 17:25
Tóth János Dr.

Dr. Tóth János  
(Kaposfüred, 1929. január 24. –Nizza, 2006. december 26.)


Okleveles erdőmérnök, az erdészeti tudomány doktora, egyetemi tanár, kutató, cédrus szakértő, szakkönyvíró, a magyar-francia erdészeti kapcsolatok újjáélesztője, az OEE Tiszteletbeli tagja.

Rövid életrajz:


Dr. Tóth János1929. január 24-én született Kaposfüreden (Somogy megye), 1953-ban szerezte meg erdőmérnöki oklevelét Sopronban. Az 56-os forradalomban mutatott szerepvállalása miatt 1957.  februárjában az ország elhagyására kényszerült.
Néhány éves előtanulmány után 1960-1967 között a Szaharában működött közre kezdetben olajlelőhelyek kutatásában, majd kísérleti fásítások, klimatikus és talajtani megfigyelések, termőhelyfeltárások, ill. fafajmegválasztások munkáiban.
1967-től a Francia Erdészeti Tudományos Kutató Intézet (INRA) munkatársa, ahol az Avignon-i Kísérleti Állomáson 1968-1994 között mint csoportvezető kutató erdőmérnök dolgozott. Kutatásainak eredményeit több mint ötven tudományos közlemény foglalja össze a különböző francia, magyar és más nemzetközi lapokban. Cédrus származás-vizsgálatokat, utód-vizsgálatokat létesített. A magyar akácnemesítési és gazdálkodási eredmények franciaországi tolmácsolója. Szakmai és baráti segítségnyújtása révén az 50-es években megkezdett exóta programok új megfogalmazást, és lendületet kaptak. Eddigi kutatói munkássága összefoglalásaként jelent meg a cédrusokat feldolgozó nagy  monografikus munkája.
Tóth Jánosnak döntő szerepe volt az utóbbi négy évtized magyar-francia erdészeti szakmai és egyesületi kapcsolatok megteremtésében, kiszélesítésében. 2000-ben az OEE vándorgyűlésén résztvevő francia delegációt vezette. Még ugyanebben az évben -  előkészítő munkája nyomán - fogadta francia társegyesülete (SNICEF-CGC) az OEE négyfős delegációját. Tóth János mindkét oldali ismertségének, kapcsolatainak köszönhetően 1970-tõl több mint 50 fiatal erdőmérnök járhatott Franciaországban, ismerkedhetett meg az ottani szakmai szervezetek (gazdálkodás, oktatás, kutatás, fejlesztés, magánerdő-gazdálkodás menedzselése stb.) tevékenységével. Tóth János emberi, baráti, kollegiális segítőkészsége és kimagasló szakmai példamutatása sok magyar erdész életútjára gyakorolt pozitív hatást. Sokat tett az OEE és a francia szakmai egyesülések kapcsolatának előmozdítása terén, szélesebb értelemben a magyar-francia erdészbarátság ügyében. Megalapította az OEE Erdőművelési Szakosztály keretében működő Cédrus Bizottságot. Az Országos Erdészeti Egyesület 2006-ban Tiszteletbeli tagjává választotta.

Főbb munkái:

Az Atlasz cédrus (Cedrus atlantica) virágzásbiológiája, magtermése és természetes újulata Dél-Franciaországban (doktori disszertáció, 1978.); Cédrusmonográfia (francia, majd kivonatolt formában magyar nyelven)


Emlékhelyek (síremlék): 

Dr. Tóth János sírja a nizzai (Franciaország) temetőben található.<< vissza

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst | 2019-05-28

Hivatalos gyászjelentés


Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél | 2019-05-28

A Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze nyerte a szakmai megmérettetést


Ökológiailag egyre stabilabb erdők jönnek létre hazánkban

Ökológiailag egyre stabilabb erdők jönnek létre hazánkban | 2019-06-20

A szakemberek védik az őshonos fákat az invazív fajokkal szemben


Minden fa új értéket teremt

Minden fa új értéket teremt | 2019-06-20

Interjú a Mi erdőnk magazinban Zambó Péter államtitkárral


A kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben

A kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben | 2019-06-19

Oak protection - A Mecsekerdő Zrt. és a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaság együttműködése


Imperial22 futárszolgálat