"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Fuss az erdész szemével” 5. - instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

„Fuss az erdész szemével” 5. - instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy a kültéri tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.

A program része a „Fuss az erdész szemével” című terepfutó-kihívássorozat. Ennek ötödik, nyári állomása visszatér a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, és a Pilisi Parkerdő által gondozott területen mutatja be a nyári erdő titkos összefüggéseit. A kihívás június 27. és augusztus 31. között teljesíthető.

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok és kültéri tevékenységek népszerűsége. A terepfutás is igen elterjedt sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért indította útjára a „Sportolj tudatosan az erdőben!” sorozatot, melynek keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal, track követhető végig, bármikor teljesíthető, úgynevezett „instant” kihívás formájában. Az előre megadott útvonalon végigfutva, a kiegészítő információt elolvasva ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók.

A sorozat aktuális, ötödik kihívása a két előzőhöz hasonlóan a Pilisbe (és részben a Visegrádi-hegységbe) invitálja a futókat. A 11,5 kilométer hosszú, 380 méter szintemelkedést tartalmazó körút a hegység legnépszerűbb turisztikai központjából, Dobogókőről, a Sri Chinmoy szobor elől indul. (A kizárólag jelzett turistautakon haladó útvonalat innen lehet letölteni.) Innen a sokak által járt zöld + jelzésen ereszkedik alá Két-bükkfa-nyeregbe, amely a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység és az üledékes, dachsteini mészkőből felépülő Pilis határa.

Az útvonal ezután nagy félkörrel öleli körbe a Nagy-Szoplák tömbjét, gyönyörű egykorú bükkösben haladva, majd az egykori rakétabázisra vezető aszfaltutat elérve éles balkanyarral ereszkedik alá a Vaskapu-völgybe. Ez a rész a hegység fokozottan védett területei közé tartozik, ezért ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el a kijelölt turistautakat, ez ugyanis tilos. A mészkőbe mélyen bevágódott, szurdokszerű völgy különleges mikroklímával és ennek megfelelően egyedi élővilággal bír.

A völgy végén a Mária-pad pihenőhelyénél szusszanhat egyet a futó, mielőtt nekivág a Dobogókőre visszavezető kaptatónak. Innen pár méter a Két-bükkfa-nyeregbe vezető zöld sáv bal oldalán a környék különlegessége, a Szopláki-ördöglyuk. A viszonylag nagyméretű, 430 méter hosszú és száz méternél mélyebb barlang jelenleg inaktív víznyelője a Pilis legnagyobb denevér-élőhelye, éppen ezért a barlangászok is csak szezonálisan látogathatják.

Az útvonal később jobbra rátér a sárga + jelzésre, amely visszakanyarodik a Visegrádi-hegységbe, és egészen a Zsivány-sziklákig vezeti a futót. E hatalmas kőtömbök szürkés-omlékony andezitje élesen elkülönül a Vaskapu korábban látott, vakítóan fehér mészkövétől. A monda szerint IV. Béla rejtette itt el kincseinek egy részét, illetve a várszerű, barlangokkal és bevágásokkal keresztül-kasul tagolt sziklarendszer ideális búvóhelyül szolgálhatott a törvényen kívülieknek. A Zsivány-szikláktól már csak pár száz méter, és az utunk visszatér Dobogókőre.

​Feladatok

A kihívás a nyári időszakban, 2022. június 27-től augusztus 31. éjfélig él, egyrészt a táv teljesítésével, másrészt az útvonalhoz tartozó feladat megoldásával. A feladat: a kör teljesítése közben fényképet kell készíteni egy bükkfa „kínai bajuszáról”. Ezt a fényképet az Országos Erdészeti Egyesületnek (erdeisportok@oee.hu) elküldve a megfejtők nyereményjátékban vehetnek részt, melyen a szervező három ajándékcsomagot sorsol ki.