"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tavaly 100 milliárd forint értékben adtak el mezőgazdasági gépeket hazánkban

Tavaly 100 milliárd forint értékben adtak el mezőgazdasági gépeket hazánkban

Tavaly a gazdálkodók több mint 100 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket - mondta a földművelésügyi miniszter az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow megnyitóján.

Fazekas Sándor közölte, az előzetes összesítés azt mutatja, hogy a múlt évi gépforgalom meghaladja majd az előző évekét. Elmondta azt is, hogy a belpiaci folyamatok többéves összehasonlításban kedvezőek, a magyar mezőgazdasági gépgyártás 2015-ben megőrizte a 2014-ben elért bővülését, a belföldi értékesítést 2 százalékkal növelni tudta.

A miniszter ismertette: a magyar mezőgazdasági gépgyártás továbbra is nettó exportőr, termelési értékének több mint 80 százalékát a kivitel adja. Tavaly az export értéke mintegy 470 millió euró volt.

A tárcavezető elmondta: arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Jelezte, hogy ennek érdekében a területalapú támogatások egy jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés folyamatos. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit tudja teljesíteni. Jogos elvárás ugyanis a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban jelenjenek meg.

Fazekas Sándor fontosnak mondta, hogy az ágazat működéséhez szükséges hitelezési háttér rendelkezésre álljon. A Magyar Nemzeti Bank által működtetett beruházási hitel kifejezetten eredményes - jelentette ki az agrárminiszter. Emlékeztetett: januárban elindult az ágazatban a nagysikerű program harmadik szakasza két 300 milliárd forintos keretösszeggel.

A felmérések szerint a gazdák 90 százaléka tervez fejlesztéseket, és a gazdák kétharmada gépet szeretne vásárolni - mondta el a tárcavezető. Szintén az optimista jövőképre utal, hogy a gazdák 60 százaléka földet is kíván venni - vélekedett Fazekas Sándor.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy az idei expo és a show az ágazat teljesítménye mellett bemutatja a lehetőségeket is, amelyekkel élniük kell a gazdálkodóknak.

Az idei mezőgép-szakkiállításon 350 cég mutatkozik be, ezek a cégek felvonultatják a világ szinte teljes kínálatát. Fazekas Sándor jelezte: a gazdálkodók tájékozódásának támogatására a rendezvényen gazdafórum-sátrat működtet a szaktárca a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen, ahol szakmai konferenciákra és más fórumokra várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI, FM Sajtóiroda

Fotók: Pelsőczy Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László