"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

10 állami erőgazdaság mutatkozik be Európa legnagyobb vadászati és erdészeti kiállításán

10 állami erőgazdaság mutatkozik be Európa legnagyobb vadászati és erdészeti kiállításán

Több milliárd forintos bevétel származik évente a külföldiek magyarországi vadásztatásából, az ágazat szempontjából is fontos, hogy bemutatkozik 31 magyar cég, köztük 10 állami erőgazdaság Európa legnagyobb vadászati és erdészeti kiállításán, amely kedden nyílt meg Dortmundban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon a helyszínről.

Bitay Márton Örs közölte: a Vadászat és Kutya elnevezésű vadászati kiállításon több mint 800 cég mutatja be kínálatát a vadászati eszközöktől a vadászati lehetőségeken át a kiegészítő turisztikai szolgáltatásokig. Magyarországot 31 cég képviseli a vendéglátás, a vadászati eszközök és szinte minden tevékenység területéről, ami a vadászattal összefüggésbe hozható.

A magyarországi vadászati lehetőségeket tíz állami erőgazdaság mutatja be az érdeklődőknek. Ennek megismertetése különösen fontos, mert a turizmussal együtt a külföldi vadászok jelentős összeget, évente több milliárd forintot hagynak Magyarországon. A Magyarországra érkező vadászok mintegy fele német nyelvterületről, Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezik, igényes vendégkör, amelynek célja, hogy jó körülmények között vadászhasson és gyakorolhassa kedvtelését - utalt rá az államtitkár.

Jelezte: Magyarország nemcsak vadászati, hanem erdészeti nagyhatalom is Európában, így az erdőgazdálkodással összefüggő témákban is bemutatja a belföldi lehetőségeket és eredményeket. A kiállításon a magyar szakemberek tanulmányozzák a más országok kiállítói által kidolgozott erőgazdálkodási módszereket, hogy az eredményeket összevethessék a magyarországi tapasztalatokkal.

Bitay Márton Örs beszámolt arról, hogy kedden szakmai megbeszélést tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartományi CDU szakpolitikusaival. Tárgyalt a helyi CDU-frakció mezőgazdaságért és környezet- és természetvédelemért felelős szakpolitikusával, valamit a CDU tartományi erdőgazdálkodásért felelős vezetőjével és a tartományi vadászszövetség elnökével is.

Az államtitkár elmondta: megbeszélései során tapasztalatokat kívánt szerezni a tartományi erdőgazdálkodással kapcsolatban, hogy ezeket hasznosítani lehessen a készülő magyar erdőtörvény megalkotásakor. Példaként hozta az erdő közjóléti, védelmi és gazdasági, hármas funkciójának összehangolását, amellyel a német tartományban is küszködnek, miután a magán erdőtulajdonosok ott is profitot akarnak termelni.

Forrás: MTI

Fotók: Jagd und Hund 2016

Hírszerkesztő: Nagy László