"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új pályázatok, több támogatás az erdészeknek

Új pályázatok, több támogatás az erdészeknek

Két új erdészeti támogatás nyílik a Darányi Ignác Tervben, másik három pályázat feltételeit pedig módosította a tárca, hogy azok még jobban szolgálják az erdőgazdálkodók érdekeit – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján, melyet Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárral közösen tartott.

V. Németh Zsolt elmondta: az új lehetőségek közül a legfontosabb a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak szóló kompenzációs támogatás, 10,5 milliárd forintos kerettel. A magán-erdőgazdálkodók az egységes kérelemben, május 15-ig kérhetnek hektáronként, faállomány szerint 40-230 eurót (12-69 ezer forintot), amely a kieső jövedelem 60%-át fedezi. A hiányos, vagy hibásan kitöltött kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. A támogatás célja a különleges fajok, élőhelyek védelme, az ökológiai szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése

Fiatal erdők ápolására azok az erdőgazdálkodók kérhetnek támogatást, akik legalább 20 hektár, magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak. A forráskeret 2 milliárd forint, egy pályázó legfeljebb 21 millió forintot kaphat például ápolásra, törzsnyesésre, tisztításra. A kérelmeket május 2-31. között lehet benyújtani az illetékes erdészeti igazgatósághoz.

40%-kal emelkedett az erdő-környezetvédelemre igényelhető forrás összege, melyet többek között erdei tisztások fenntartására, vagy természetkímélő anyagmozgatásra lehet felhasználni; a támogatás a kieső jövedelmet pótolja. Egy pályázó 50-280 euró (15-80 ezer forint) közötti összeget kaphat hektáronként, attól függően, hogy milyen tevékenység után kéri a forrást.

Erdészeti potenciál (állomány, termőképesség) helyreállítására akkor pályázhatnak az erdészek, ha valamilyen természeti kár (fagy, szél, belvíz, aszály, tűz) éri az erdeiket. A tárca két és félszeresére emelte az alaptámogatás maximálisan igényelhető összegét, 200-2065 eurót (60-620 ezer forintot) kérhetnek a jelentkezők, tehát akkora összeget, mintha új erdőt telepítenének.

Az erdőszerkezet átalakítására adható támogatás feltételeit is módosította a minisztérium, melynek célja leromlott állapotú, vagy idegen fajokból álló erdők helyett tájhonos, egészséges erdők telepítése. Az erdőgazdálkodóknak eddig gondot okozott, hogy támogatást csak a szerkezetátalakítást megelőző tarvágás után kérhettek, most azonban a fák kivágásával megvárhatják a támogatási határozatot.

Az utóbbi három pályázatra több tízmilliárd forint áll rendelkezésre, s mindháromra erdőtervvel rendelkező erdőgazdálkodók nyújthatnak be támogatási kérelmeket október 1-november 30. között.

Kardeván Endre elmondta, hogy Magyarország területének 20,7%-át, mintegy 2 millió hektárt borít erdő, ebből 800 ezer hektár magántulajdonban van, 1,2 millió hektár állami vagy közösségi terület. A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy hosszú távon 27%-ra növekedjen az erdős területek nagysága, ehhez a következő ötven évben évente 10-15 ezer hektár erdőt kell telepíteni.

Hazánkban 800 ezer hektár Natura 2000 erdőterület található, ebből 190 ezer hektár van magánkézben. A Natura 2000 erdőterületeken 2011-től a Natura 2000 előírásoknak megfelelően készülnek az erdőtelepítési tervek, a korábbi terveket pedig már felülvizsgálták. A Natura 2000 területek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei, amelyeket a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelme érdekében jelöltek ki, ezért fontos, hogy azokat olyan szinten tartsuk fenn, ahogy az unió elvárja – hangsúlyozta az államtitkár.

A kapcsolódó MEGOSZ közleményt ide kattintva érheti el.

Forrás:VM Sajtóiroda Kép:Pápai Gábor



Forrás: Nagy László