"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Újabb pozitív változások az erdészeti támogatásokban

Újabb pozitív változások az erdészeti támogatásokban

Megjelent a 44/2012. (V.3.) VM rendelet, ami többek között rendelkezik:

1. Az "Erdészeti potenciál helyreállítása intézkedés támogatási összegeinek jelentős, több mint 2,5-szeres (!) emeléséről, vagyis például az eddig igénybe vehető 873 Eurós hektáronkénti maximális támogatás mértékét 2365 Euro/hektárra növeli.

2. Az "Erdő-környezetvédelmi" jogcím esetében pedig a támogatási összegek átlagosan 40 %-os (!) megemeléséről.

3. a "Közjóléti célú erdők fenntartása" célprogramnál arról, hogy már nemcsak a korábbi lehatárolt erdőállományok részesülhetnek támogatásban, hanem például az akácerdők is, hiszen közjóléti létesítmények itt is találhatók.

4. az "Erdőszerkezet átalakítás" intézkedés keretében már nem feltétel, hogy a tarvágás a támogatási kérelem benyújtása előtt megtörténjen, így jelentősen csökken a pályázók kockázatvállalása!

Az erről szóló részletesebb ÚMVP MB Irányító Hatóság által kiadott közleményt a szövegkapcsolóra kattintva olvashatják.

A 44/2012.(V.3.) VM rendelet ide kattintva érhető el.

A fenti módosításokat a MEGOSZ hosszú idő óta szorgalmazta, többet maga kezdeményezett, ezért külön is nagy öröm számunkra, hogy a Fiatal erdők ápolása és az Erdő-Natura jogcímek megnyitását követően ezek a magánerdő szempontjából rendkívül pozitív változások is életbe léptek. Külön köszönet illeti a szakmai és jogszabályalkotó stábot!

Kérjük mindenki figyelmesen tanulmányozza át a megjelent rendeletet és minél többen pályázzanak, éljenek a bővülő lehetőségekkel!

Erdész üdvözlettel:

Luzsi József, elnök Dr. Sárvári János,ügyvezető alelnök



Forrás: Nagy László